email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Focaccia, czyli włoskie zapachy w polskim domu

Focaccia, czyli włoskie zapachy w polskim domu

Focaccia to prosty i pyszny, włoski chlebek. Uważam, że focaccia jest zbyt prosta w przygotowaniu, żeby jej nie zrobić :))). U mnie musi pachnieć ziołami, a przede wszystkim rozmarynem. I zawsze wyśmienicie smakuje z warzywami, serami, humusem, pesto czy pastą warzywną. Można ją robić z wieloma różnymi dodatkami i na wiele sposobów. Polecam bardzo, bardzo.

Składniki na ciasto (na 1 średnią formę):

  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suszonych
  • 4 szklanki mąki pszennej. Może to być orkisz, płaskurka albo inny gatunek pszenicy, można mieszać. Można też dodać odrobinę mąki pełnoziarnistej.
  • 1 łyżeczka soli
  • 0.5 łyżeczki cukru
  • 4 – 5 łyżki oliwy z oliwek
  • Około2 szklanki wody (ciepłej)

Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, cukier, oliwę (1 łyżka) i drożdże. Wyrób ciasto, dolewając ciepłej wody, aż będzie gładkie. Gdyby było zbyt rzadkie, to możesz dosypać więcej mąki. Odstaw ciasto do wyrośnięcia. 

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, należy je wyjąć i rozwałkować. Rękami natartymi oliwą przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy powierzchnię ciasta. Palcem robimy wgłębienia w cieście, smarujemy obficie oliwą i oprószamy grubą solą, możemy oprószyć także suszonymi ziołami. To jest etap, w którym dorzucam różne warzywa. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Pokrój focaccie na mniejsze kromki i jeśli chcesz poprósz parmezanem.

Polecam również focaccię z warzywami.

Warzywa (pomidorki, cebulkę, fasolkę, paprykę,oliwki … ) umyć i pokroić w drobną kostkę; pomidory które najlepiej pokroić na połówki. Możesz ciasto polać oliwą z czosnkiem i ziołami, czy samym pesto. Do miseczki wlać oliwę z oliwek i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zioła. Posmarować nią ciasto przed pieczeniem.  

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.