location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Focaccia cebulowo-pieczarkowa.

Focaccia cebulowo-pieczarkowa.

Włoski chlebek, ale z polską cebulą. A cebula to bardzo dobre źródło kwercetyny, która wspomaga mechanizmy odpornościowe, wspiera serce i układ krwionośny, ma działanie antyhistaminowe (ważne przy alergiach).….  W okresie zimowym idealna. Kto lubi cebulę, na pewno będzie częściej wracał do tego przepisu.


Ciasto:

  • 360-400 ml ciepłej wody
  • 20g świeżych drożdży lub 7g drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli
  • 500 g mąki pszennej jasnej (polecam do pizzy)

Na pizzę:

  • Mozzarella lub ser żółty
  • Cebula (podsmażone) – 2 - 3 sztuki
  • Pieczarki – 2 sztuki
  • Zioła: polecam rozmaryn/zioła prowansalskie

Drożdże wkładamy do miski, dodajemy trochę  ciepłej wody, cukier i mieszamy dokładnie. Odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka minut.
Jeśli używasz drożdży instant dodajemy je bezpośrednio do mąki.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zaczyn, sól drobnoziarnistą, 2 łyżki oliwy i resztę ciepłej (stopniowo). Mieszamy, aż składniki się połączą. Wyrabiamy, aż ciasto nie będzie przylegać do palców. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.

Cebule obieramy i kroimy na krążki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu, aż się zeszkli. Można delikatnie podlać wodą. Doprawiamy.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy przez chwilę (można podsypać mąką), a  następnie przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wysmarowanym oliwą. Rozciągamy. Zrobić palcami dziury w całej focacci, a powstałe dołeczki polać oliwą. Posypujemy potartym serem, układamy warstwę cebuli, plasterki pieczarek, posypujemy solą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 15-20 minut.

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.