Dziś Światowy Dzień Reumatyzmu (12 październik). W tym dniu warto pamiętać o tym, że choroby o podłożu reumatoidalnym są jednym z najpoważniejszych problemów zdrowotnych na świecie. Chorują dzieci i dorośli. Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) jest przewlekłą chorobą układową tkanki łącznej o podłożu immunologicznym, charakteryzującą się nieswoistym zapaleniem symetrycznych stawów, zmianami pozastawowymi i powikłaniami układowymi, w tym kardiologicznymi.
Choroba 3-krotnie częściej dotyka kobiet, a szczyt jej zachorowania przypada między 30. a 50. rokiem życia. Częstość występowania RZS w Polsce została oszacowana na 0,9 proc. w populacji ogólnej, co oznacza, że liczba pacjentów wynosi ok. 345 700. Jednakże dokładne wskazanie liczby osób chorujących na dolegliwości reumatyczne jest bardzo trudne, tak więc szacuje się, że w samej Polsce liczba chorych sięga 10 mln osób.
Pod nazwą reumatyzm kryje się wiele schorzeń, które różnią się objawami i przebiegiem. Jednymi z najczęstszych chorób reumatoidalnych są:
Zdaniem specjalistów, decydujące jest 12 tygodni od pojawienia się pierwszych dolegliwości, i w tym okresie należy rozpocząć leczenie. Lekarze nazywają to oknem terapeutycznym, czyli okresem, w którym rozpoczęcie terapii daje największe szanse na zahamowanie choroby.
Z racji dzisiejszego dnia zachęcamy osoby zmagające się z reumatyzmem do zapoznania się z dietoterapią przeciwzapalną. Polecamy książkę: Katarzyny Olejniczak i Anna Piekarczyk "S.O.S dla stawów". Wsparcie żywieniowe w chorobach reumatycznych (Wydawnictwo Zdrowe Zdrowie). Książka zawiera opisy wybranych, najczęściej spotykanych reumatologicznych schorzeń zapalnych. Dowiemy się z niej, kiedy należy się niepokoić, jakie choroby może zwiastować i jak można sobie pomóc.
Autorki opisują, jak bardzo korzystny bywa wpływ diety na przebieg leczenia, o jakie składniki należy wzbogacić swoją dietę w poszczególnych schorzeniach reumatycznych oraz omawiają rolę suplementacji. Przedstawiają i obalają różne mity na temat żywienia. Podają też gotowe przepisy, dzięki którym można bezpiecznie i sprawnie wprowadzić ich zalecenia do codziennego menu.
Dzięki tej publikacji może wzrosnąć świadomość wpływu własnego postępowania na przebieg choroby. Książka do kupienie online lub w księgarniach stacjonarnych w całej Polsce.
Źródło: