email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Dzień z życia osoby z nadciśnieniem oraz innymi chorobami układu krążenia.

Dzień z życia osoby z nadciśnieniem oraz innymi chorobami układu krążenia.

I śniadanie

Kanapki z twarogiem, cebulką i olejem lnianym

Składniki:

  • 2-3 kromki chleba razowego lub innego najlepiej na zakwasie
  • 3 łyżki oleju lnianego
  • Kostka twarogu (jeśli się śpieszysz może być serek naturalny Almette)
  • pieprz, szczypta kurkumy
  • Pół łyżki jogurtu
  • Mała czerwona cebulka


Olej, jogurt i ser miksuj przez chwilę, aż powstanie gładka masa. Przypraw pieprzem, kurkumą i dodaj pokrojoną cebulkę. Smaruj na chlebie. Nie używaj już masła.
Kawa zbożowa (może być w połączeniu z kawą zwykłą)

II śniadanie

Mus czekoladowy z awokado i kaszą jaglaną

Składniki:

  • Miąższu z dojrzałego awokado
  • 2 łyżki kakao (100%)
  • 1 banan
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie:
Wszystkie składniki razem zmiksować na gładki mus. Podawać z ulubioną kaszą (najlepiej smakuje z jaglaną).

Obiad

Szybka zapiekanka ziemniaczana z mięsem.

Ilość składników dowolna.

  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Cebulka
  • Pierś z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • Natka pietruszki
  • Seler zielony
  • Masło do wysmarowania naczynia
  • Oliwa z oliwek
  • Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, majeranek, zioła prowansalskie

Wszystkie składniki pokroić wedle uznania. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Warzywa, mięso rzucić do naczynia, przyprawić, ale pamiętaj o minimialnej ilości soli; wymieszać z oliwą. Zapiekankę wstawić do rozgrzanego piekarnika w 200 st. C i zapiekać przez ok. godzinę. Pod koniec zapiekania posypać natką pietruszki.

Podwieczorek

Koktajl z mrożonych owoców.

Składniki:

  • Szklanka kefiru
  • Owoce mrożone: jagody, jeżyny, żurawina
  • Pół łyżki siemienia lnianego świeżo zmielonego
  • Pół łyżeczki miodu

Wszystkie składniki zmiksować blenderem.

Kolacja

Sałatka z mozzarellą, warzywami i soczewicą.

  • Pół szklanki soczewicy (czerwona lub zielona)
  • Zielony groszek, kukurydza, papryka czerwona, marchew, cebula
  • Oliwa z oliwek
  • Natka pietruszki, przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, majeranek.
  • Mozzarella

Soczewicę ugotować i odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę, podlać trochę wodą i dodać pokrojone warzywa: zielony groszek, kukurydzę, paprykę czerwoną, marchew, cebulę. Smażyć aż zmiękną. Dodać ugotowaną soczewicę, wymieszać i wszystko razem lekko podgrzać. Przyprawić. Posypać pietruszką i dać pokrojoną mozzarellę.
Herbata z melisy.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.