Studio Życia

Żywienie pod okiem dietetyka

Anna Piekarczyk

Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia

Dzień z życia osoby z nadciśnieniem oraz innymi chorobami układu krążenia.

I śniadanie
Kanapki z twarogiem, cebulką i olejem lnianym

Składniki:
2-3 kromki chleba razowego lub innego najlepiej na zakwasie
3 łyżki oleju lnianego
Kostka twarogu (jeśli się śpieszysz może być serek naturalny Almette)
pieprz, szczypta kurkumy
Pół łyżki jogurtu
Mała czerwona cebulka

Olej, jogurt i ser miksuj przez chwilę, aż powstanie gładka masa. Przypraw pieprzem, kurkumą i dodaj pokrojoną cebulkę. Smaruj na chlebie. Nie używaj już masła.
Kawa zbożowa (może być w połączeniu z kawą zwykłą)

II śniadanie
Mus czekoladowy z awokado i kaszą jaglaną

Składniki:
Miąższu z dojrzałego awokado
2 łyżki kakao (100%)
1 banan
1 łyżka miodu lub syropu klonowego
1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
Wszystkie składniki razem zmiksować na gładki mus. Podawać z ulubioną kaszą (najlepiej smakuje z jaglaną).

Obiad
Szybka zapiekanka ziemniaczana z mięsem.

Ilość składników dowolna.
Ziemniaki
Papryka
Cebulka
Pierś z kurczaka
1 ząbek czosnku
Natka pietruszki
Seler zielony
Masło do wysmarowania naczynia
Oliwa z oliwek
Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, majeranek, zioła prowansalskie
Wszystkie składniki pokroić wedle uznania. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Warzywa, mięso rzucić do naczynia, przyprawić, ale pamiętaj o minimialnej ilości soli; wymieszać z oliwą. Zapiekankę wstawić do rozgrzanego piekarnika w 200 st. C i zapiekać przez ok. godzinę. Pod koniec zapiekania posypać natką pietruszki.

Podwieczorek
Koktajl z mrożonych owoców.

Składniki:
Szklanka kefiru
Owoce mrożone: jagody, jeżyny, żurawina
Pół łyżki siemienia lnianego świeżo zmielonego
Pół łyżeczki miodu
Wszystkie składniki zmiksować blenderem.

Kolacja

Sałatka z mozzarellą, warzywami i soczewicą.

Pół szklanki soczewicy (czerwona lub zielona)
Zielony groszek, kukurydza, papryka czerwona, marchew, cebula
Oliwa z oliwek
Natka pietruszki, przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, majeranek.
Mozzarella
Soczewicę ugotować i odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę, podlać trochę wodą i dodać pokrojone warzywa: zielony groszek, kukurydzę, paprykę czerwoną, marchew, cebulę. Smażyć aż zmiękną. Dodać ugotowaną soczewicę, wymieszać i wszystko razem lekko podgrzać. Przyprawić. Posypać pietruszką i dać pokrojoną mozzarellę.
Herbata z melisy.

anna

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

Doradca żywieniowy – konsultacje dietetyczne online

Doradca żywieniowy – konsultacje/dieta indywidualna z opieką dietetyka online


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Top lista

‘’Oponka’’ na brzuchu – lokalizacja ma znaczenie

Otyłość brzuszna (‘’typu jabłka’’) jest znacznie bardziej niebezpieczna niż tłuszcz skupiony na udach czy pośladkach. Tłuszcz, który zapewne czujesz pod skórą (jeśli to Ciebie dotyczy ten problem) znajduje się nie... czytaj więcej

Estrogeny – wróg i przyjaciel. Mają je kobiety i mają mężczyźni. Jak rozpoznać nadmiar u kobiet?

Estrogeny stanowią grupę żeńskich hormonów płciowych, wydzielanych przede wszystkim przez komórki pęcherzyków jajnikowych. Mają ogromny wpływ na kobiecość i jej fizjologię. Obecnie estrogenom przypisuje się coraz większe znaczenie... czytaj więcej

Zapiekana owsianka z jabłkami i bananem. Dzieci będą ją uwielbiać.

Przedstawiam zdrową, energetyczną propozycję na śniadanie. Trochę napiszę o często zapomnianej owsiance zanim podam przepis. Dobrze jest wiedzieć co się je :)

czytaj więcej

Dieta antyhistaminowa . Nietolerancja histaminy. I co właściwie wolno jeść?

Dzisiaj napiszę o histaminie. A to dlatego, że powoduje coraz częstsze dolegliwości u wielu osób.

Czasem można usłyszeć, że u kogoś po zjedzeniu owoców morza, ciemnej czekolady, żółtych serów, wypi... czytaj więcej

Jak odżywiać dzieci, aby były zdrowe i odporne na choroby.

Nigdy w  historii ludzkości nie było tylu chorujących młodych ludzi na stwardnienie rozsiane, toczeń rumieniowaty, reumatyzm, białaczkę, nowotwory. Lekarze, naukowcy, dietetycy biją na alarm i coraz częściej piszą o wpływie śmieciowego jedzenia na... czytaj więcej

Nadciśnienie u młodych osób. Czego warto uczyć się od starszych?

Obecnie dzieci i młodzież z krajów zachodnich padają w zatrważająco szybkim tempie ofiarami nadciśnienia tętniczego. Już nawet niewielkie nadciśnienie stwierdzone w dzieciństwie może doprowadzić do wielu poważnych chorób w przyszłości.czytaj więcej

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.