Mamy już jesień, dlatego tym bardziej będę zachęcała Was do korzystania z jej darów w swojej kuchni. A dynia to niewątpliwie królowa jesieni.
Dynia jest źródłem wielu cennych związków chemicznych, w tym: witamin, składników mineralnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz karotenoidów. Przypuszcza się, że związki obecne w dyni zwiększają wrażliwość tkanek na insulinę oraz mogą poprawiać funkcję wątroby i nasilać wykorzystanie glukozy. /Jin H., Zhang Y-J., Jiang J-X., Zhu L-Y., Chen P., Li J., Yao H-Y.: Studies on the extraction of pumpkin components and their biological effects on blood glucose of diabetic mice. J Food Drug Anal., 2013; 21: 184 -189/
Dynia od lat odnajduje także swoje zastosowanie w diecie łatwostrawnej, np. podczas biegunki.
Wybierajcie dynie te najbardziej dojrzałe i pomarańczowe – zawierają one najwięcej witaminy B1, B3 i karotenu (co w przypadku stanów zapalnych jelit i żołądka jest bardzo ważne). Oto 3 przepisy do których często wracamy :)
Omlet z puree z dyni.
To musicie spróbować koniecznie! Omlet jest przepyszny, puszysty , delikatny, najlepszy jaki próbowaliśmy, już sam kolor zachęca do natychmiastowej konsumpcji :)
Puree z dyni najlepiej przygotować na parę dni i trzymać w lodówce.
Puree z dyni: Dynie obieramy ze skórki, kroimy w kawałeczki i wrzucamy do garnka, zalewamy trochę wodą i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, chłodzimy i za pomocą blendera miksujemy na gładkie puree.
Składniki na omlet:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, a żółtka zmiksować z cukrem waniliowym. Do żółtek dodać puree z dyni i chwilę jeszcze miksować.
Następnie dodać mąkę oraz ubite białka i delikatnie łyżką wymieszać całość.
Na patelni rozgrzać olej. Wlać masę, przykryć pokrywką i smażyć po 3 minuty z każdej strony. Można też zapiec w piekarniku, najlepiej w termoobiegu jakieś 5 minut, z piekarnika wychodzi najpyszniejszy.
Polecam taki omlet z jogurtem i ulubionymi owocami.
Ciasto z dynią i jabłkami.
Składniki można podwoić, tutaj wychodzi na małą blaszkę. Ciasto jest bardzo delikatne i niezwykle szybko znika :)
Składniki:
Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy suche składniki: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon.
Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy puree z dyni i olej. Łączmy mokre składniki z suchymi i dokładnie miksujemy do połączenia razem już z jabłkami.
Przelewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25 minut do w temp. 180 stopniach.
Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym.
Składniki:
Obraną dynię i marchew pokroić w kostkę.
W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz starty czosnek. Dodać dynię i marchew i smażyć przez ok. 5 minut. Dodać kurkumę i starty imbir.
Wlać bulion lub wodę, tak aby przykryć warzywa i gotować do miękkości warzyw.
Zmiksować w blenderze z mleczkiem kokosowym. Doprawić jeszcze do smaku.
Do zupy polecam również grzanki, płatki ryżowy lub jaglane.