Powodów jest wiele.
Granat jest jednym z najstarszych, dobrze poznanych owoców, który od tysięcy lat był stosowany w wielu kulturach i symbolizował głównie: płodność, obfitość i długowieczność.
Granat był powszechnie stosowany w medycynie ludowej jako środek przeciwko pasożytom. Wykorzystywany był także w leczeniu afty, wrzodów, biegunek, czerwonki, kwasicy, krwotoków, zakażeń mikrobiologicznych oraz schorzeń układu oddechowego i w stanach gorączkowych.
Pozytywne działanie owocu granatu wykazano w wielu badaniach na całym świecie.
Owoce granatu i jego poszczególne części (nasiona, sok, skórka) są źródłem silnych związków bioaktywnych o korzystnym działaniu zdrowotnym. Liczne eksperymenty z udziałem ludzi, wykazały wiele właściwości prozdrowotnych granatu, w tym przede wszystkim działanie obniżające stężenie glukozy we krwi, przeciwnowotworowe, antybakteryjne, przeciwutleniające, a także kardioprotekcyjne.
- Uważa się, że związki bioaktywne obecne w granacie odgrywają rolę w prewencji i leczeniu białaczki, a także raka wątrobowokomórkowego.
- Elagotaniny i urolityny (związki fitoterapeutyczne) uwalniane w okrężnicy po podaniu soku z granatu mogą zmniejszać ryzyko rozwoju raka jelita grubego poprzez hamowanie proliferacji komórek, a także indukowanie apoptozy.
- Granat korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit, powodując wzrost liczby bakterii probiotycznych.
- Hamuje biegunki.
- Ma działanie przeciwzapalne, antyhistaminowe.
- Łagodzi bóle stawów.
- Hamuje tworzenie się płytki nazębnej.
- Owoc korzystnie wpływa na pamięć, poprawia dotlenienie mózgu, spowalnia nawet proces demencji wywołany chorobą Alzheimera.
- Polecany dla osób przewlekle zestresowanych - polifenole skutecznie walczą ze skutkami stresu.
Podsumowując, nasiona granatu pozytywnie wpływają praktycznie na wszystkie aspekty naszego zdrowia. Polecam wszystkim, bo granat to taka wybuchowa prawdziwa mieszanka zdrowotna.
Źródło:
- Kulczyński, B., Gramza-Michałowska, A. (2015). Granat – tropikalny owoc bogaty w związki
- bioaktywne o właściwościach prozdrowotnych. Nauka Przyr. Technol., 9, 3, #41. DOI: 10.17306/ J.NPT.2015.3.41
- Bialonska D, Ramnani P, Kasimsetty SG i wsp. The influence of pomegranate by-product and punicalagins on selected groups of human intestinal microbiota. Int J Food Microbiol 2010; 140:175-82.
- Pomegranate (Punica granatum L.): A medicinal plant with myriad biological properties - A short review. Journal of Medicinal Plants Research Vol. 4(25), pp. 2836-2847, 29 December Special Review, 2010
powrót