email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Dlaczego warto spożywać nasiona granatu?

Dlaczego warto spożywać nasiona granatu?

Powodów jest wiele.

Granat jest jednym z najstarszych, dobrze poznanych owoców, który od tysięcy lat był stosowany w wielu kulturach i symbolizował głównie: płodność, obfitość i długowieczność.

Granat był powszechnie stosowany w medycynie ludowej jako środek przeciwko pasożytom. Wykorzystywany był także w leczeniu afty, wrzodów, biegunek, czerwonki, kwasicy, krwotoków, zakażeń mikrobiologicznych oraz schorzeń układu oddechowego i w stanach gorączkowych.

Pozytywne działanie owocu granatu wykazano w wielu badaniach na całym świecie.

Owoce granatu i jego poszczególne części (nasiona, sok, skórka) są źródłem silnych związków bioaktywnych o korzystnym działaniu zdrowotnym. Liczne eksperymenty z udziałem ludzi, wykazały wiele właściwości prozdrowotnych granatu, w tym przede wszystkim działanie obniżające stężenie glukozy we krwi, przeciwnowotworowe, antybakteryjne, przeciwutleniające, a także kardioprotekcyjne.

  • Uważa się, że związki bioaktywne obecne w granacie odgrywają rolę w prewencji i leczeniu białaczki, a także raka wątrobowokomórkowego.
  • Elagotaniny i urolityny (związki fitoterapeutyczne) uwalniane w okrężnicy po podaniu soku z granatu mogą zmniejszać ryzyko rozwoju raka jelita grubego poprzez hamowanie proliferacji komórek, a także indukowanie apoptozy.
  • Granat korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit, powodując wzrost liczby bakterii probiotycznych.
  • Hamuje biegunki.
  • Ma działanie przeciwzapalne, antyhistaminowe.
  • Łagodzi  bóle stawów.
  • Hamuje tworzenie się płytki nazębnej.
  • Owoc korzystnie wpływa na pamięć, poprawia dotlenienie mózgu, spowalnia nawet proces demencji wywołany chorobą Alzheimera.
  • Polecany dla osób przewlekle zestresowanych - polifenole skutecznie walczą ze skutkami stresu.

Podsumowując, nasiona granatu pozytywnie wpływają praktycznie na wszystkie aspekty naszego zdrowia. Polecam wszystkim, bo granat to taka wybuchowa prawdziwa mieszanka zdrowotna.

 

Źródło:

  • Kulczyński, B., Gramza-Michałowska, A. (2015). Granat – tropikalny owoc bogaty w związki
  • bioaktywne o właściwościach prozdrowotnych. Nauka Przyr. Technol., 9, 3, #41. DOI: 10.17306/ J.NPT.2015.3.41
  • Bialonska D, Ramnani P, Kasimsetty SG i wsp. The influence of pomegranate by-product and punicalagins on selected groups of human intestinal microbiota. Int J Food Microbiol 2010; 140:175-82.
  • Pomegranate (Punica granatum L.): A medicinal plant with myriad biological properties - A short review. Journal of Medicinal Plants Research Vol. 4(25), pp. 2836-2847, 29 December Special Review, 2010

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.