email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

zespół jelita nadwrażliwego - szkolenie

Dlaczego niektóre cukry szkodzą?

Dlaczego niektóre cukry szkodzą?

  • Nic tak nie zwiększa przerostu bakteryjnego jak niektóre węglowodany, czyli cukry. Są naturalną pożywką dla bakterii, które w jelicie błyskawicznie się namnażają. Może prowadzić to do SIBO, czyli zaburzenia składu bakterii i nadmiernego ich namnażania się w jelicie cienkim.

Ale uwaga! SIBO jest wynikiem także innych problemów, np. nieprawidłowej funkcji wątroby w zakresie produkcji kwasów żółciowych oraz zbyt wysokiego pH w żołądku. Jeśli jest za mało kwasu solnego w żołądku, z czasem pojawi się nadmiar bakterii w jelicie cienkim!

  • Nadmiar cukru prowadzi do wyniszczających organizm biegunek. Następuje dodatkowe wydzielanie wody w jelicie. I nie jest to sytuacja korzystna. A więc woda nie tylko nie jest wchłaniana z jelita, ale „napływa” do jelit z naczyń krwionośnych. Utrata wody i ważnych elektrolitów może doprowadzić do odwodnienia. Spada poziom potasu, obniża się poziom sodu, magnezu i wapnia, następuje też utrata białka. Gdy woda ucieka z naczyń krwionośnych do światła jelit, nerki nie mają co filtrować. Może dojść do  nieodwracalnego uszkodzenia nerek przy ostrych i długotrwałych biegunkach.
  • Zaburzają skład mikrobioty jelit co powoduje zakłócenia w produkcji neuroprzekaźników, czego najczęściej efektem są zaburzenia nastroju (spadek energii, lęki, depresje, niepokój).

Węglowodany dostarczają nam energii. Spożywamy ich jednak za dużo! Możemy wiele zyskać po ograniczeniu ilości spożywanych węglowodanów, zwłaszcza tych prostych.

 

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

dietetycy.org
Zdrowie zdrowie
Dieta z Aliant
Sląskie laboratorium analityczne
ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.