Studio Życia

Żywienie pod okiem dietetyka

Anna Piekarczyk

Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia

Dieta w częstych stanach zapalnych jelit. Tygodniowa dietoterapia jelita nadwrażliwego. JADŁOSPIS.

Dieta w częstych stanach zapalnych jelit. Tygodniowa dietoterapia jelita nadwrażliwego. JADŁOSPIS.

Jadłospis na 7 dni przy zaostrzeniu choroby. Cel diety to szybsza odbudowa śluzówki w układzie pokarmowym, uniknięcie pokarmów z dużą ilością histaminy, salicylanów, szybsza regeneracja i wzmocnienie po operacjach i zabiegach chirurgicznych, uniknięcie niedoborów żywieniowych oraz niedopuszczenie do utraty białka, a tym samym masy mięśniowej.

Ograniczamy więc jak najwięcej możliwych przyczyn pojawienia się stanu zapalnego.

 

Uwaga:

 

Dieta nie jest dietą indywidualną i może stanowić element terapii po indywidualnej konsultacji z lekarzem i dietetykiem, zwłaszcza jeśli stosowane są leki.

Kilka najważniejszych zaleceń:

  1. Dbaj o nawodnienie organizmu; pij co najmniej 2 litry płynów dziennie (woda niegazowana, herbaty owocowe, ziołowe,  ROZCIEŃCZONE soki owocowe). Płyny rozcieńczają soki żołądkowe i zmniejszają ich agresywne działanie na podrażnioną błonę śluzową.
  2. Posiłki, napoje podawać w temperaturze pokojowej.
  3. Unikać w produktach sztucznych dodatków: sztuczne barwniki, aromaty, glutaminian sodu, aspartam, azotany, azotyny, kwas cytrynowy.
  4. Jedz regularnie o tych samych porach. Posiłki powinny być mniej obfite, od stołu odchodzimy z uczuciem lekkiego głodu.
  5. Potrawy powinny być gotowanie na parze, w wodzie, duszone lub pieczone w folii.
  6. Unikaj potraw smażonych i odsmażanych.
  7. Unikaj jedzenia świeżego pieczywa.
  8. Nie spożywaj potraw tłustych, pikantnych, cytrusów, czekolady, pomidorów, warzyw cebulowych, ostrych przypraw, napojów gazowanych i alkoholi (zwłaszcza czerwonego wina).
  9. Jeżeli źle reagujesz na jakikolwiek produkt z poniższego jadłospisu, poinformuj o tym swojego dietetyka. Będzie to dodatkowa informacja o możliwej przyczynie twoich dolegliwości, czy nietolerancji pokarmowych.
  10. Wprowadzić probiotyk. Jednakże, temat probiotykoterapii skonsultuj najpierw ze swoim lekarzem.
  11. Zadbaj o umiarkowany wysiłek fizyczny, który dotleni twoje komórki (spacer, basen, joga, rozciąganie).

 

Dzień 1

 

Śniadanie

Napar z siemienia lnianego

 

Rano na czczo.

2 łyżki siemienia lnianego (ziarna) zagotować w dwóch szklankach wody. Następnie od razu odcedzić i zostawić chwilę do wystygnięcia. Zrobi się gęsty kisiel. Można go wymieszać z jakimś sokiem owocowym. Pić powoli małymi łyczkami. Ziarenka wyrzucić.

 

Po około 15 minutach:

 

Chleb pszenny z pastą ziołową.

 

Twaróg rozetrzeć z oliwą (2 łyżki) i łyżką naturalnego jogurtu. Dodać do pasty pietruszkę, opcjonalnie trochę bazylii (najlepiej świeże liście). Doprawić solą i pieprzem. Smarować na pieczywie pszennym (najlepiej czerstwym).

 

Herbata z dzikiej róży.

 

II śniadanie

 

Koktajl owocowy z kefirem.

 

Czarne, mrożone jagody opłukać i zblendować ze szklanką kefiru. Przy większych problemach, najpierw owoce przetrzeć, aby nie było pestek.

Zalecam ten kefir: http://robico.com.pl/nasze_produkty/kefir_robico_bez_laktozy_z_l_rhamnosus

 

Obiad

Krem z marchewki i batata z białym ryżem

 

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 1 batat 
  • kawałek selera
  • szczypta soli, pieprzu
  • szczypta kurkumy
  • 1 łyżka jogurtu

 

Warzywa umyj, pokrój i wrzuć do garnka. Doprowadź do wrzenia. Gotuj, aż warzywa zmiękną. Chwilę pogotuj jeszcze, dodaj jogurt i zmiksuj na gęsty krem. Dopraw do smaku. Posyp lekko natką pietruszki. Ugotuj biały ryż i dodaj do zupy.

 

Podwieczorek

 

Kisiel wiśniowy

 

Przepis:

  • 2 szklanki wiśni (mogą być mrożone)
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki miodu

 

Skrobię rozprowadzić w ½ szkl zimnej wody. Resztę wody wlać do garnka, wsypać owoce i zagotować. Gotować przez ok. 5 minut. Wlać wodę ze skrobią i wymieszać. Gotować jeszcze przez chwilę, aż kisiel zgęstnieje. Dodać miód lub syrop klonowy.

 

Kolacja:

Sałatka jarzynowa z kromką pieczywa jasnego z masłem.

Warzywa ugotować ze skórką (2 marchwie, 1 ziemniak, kawałek selera, 1 mała pietruszka), aż zmiękną. Następnie przestygnięte warzywa należy obrać i pokroić w kostkę. 1 jabłko zetrzeć na bardzo drobnych oczkach (jeśli nie tolerujesz możesz pominąć). Dodać trochę jogurtu naturalnego. Wymieszać i delikatnie przyprawić.

 

Herbata z melisy.

 

Dzień 2

 

Śniadanie

Jajko na miękko.

1 jajko na miękko.

2 kromki chleba z masłem i zieloną sałatą lodową i dowolną szynką drobiową.

Herbata z melisy.

II śniadanie

Serek ziarnisty z musem jabłkowym.

Serek twarogowy ziarnisty odcedź i wlej do środka mus (najlepiej z kawałkami owoców). Wymieszaj.

 

 

Obiad

Pulpeciki w sosie dyniowo-koperkowym.

 

Składniki:

 

  • ok. 300 g mielonego mięsa (np. szynki wieprzowej, udźca z indyka) 
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 250 ml wody
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 100 g dyni
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 70 ml śmietanki 18%
  • mąka pszenna i ziemniaczana, olej roślinny lub masło klarowane

 

Mięso mielone włożyć do miski, dodać jajko, bułkę tartą, suszone oregano oraz sól i pieprz. Wszystko dobrze wymieszać, następnie uformować niewielkie kulki, otoczyć je w mące i podsmażyć krótko na oleju lub maśle klarowanym. W międzyczasie w garnku zagotować wodę. Włożyć do niego usmażone pulpeciki. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez około 5 minut, dodać startą na tarce dynię, kurkumę, delikatnie przemieszać, gotować przez kolejne 15 minut.

Na koniec przesiać do wywaru mąkę ziemniaczaną (ok. 1 - 2 łyżeczki), wymieszać i zagotować. Dodać koperek i śmietankę, wymieszać i podgrzać. Można pulpeciki na chwilę wyciągnąć, a sos zblendować.

 

Podawać z ulubioną surówką i ziemniakami.

 

Kompot owocowy.

 

Podwieczorek

 

Sok marchwiowy rozcieńczony ciepłą, przegotowaną wodą.

Wafle ryżowe.

 

Kolacja:

Zupa krem z cukinii z grzankami.

 

Cukinię, ziemniaka i marchew pokroić, zagotować w wodzie do miękkości. Dodać łyżeczkę śmietany. Przyprawić. Wszystko zmiksować. Przyprawić. Podawać z ciepłymi grzankami lub kromką pieczywa tostowego.

Napar z siemienia lnianego

 

2 łyżki siemienia lnianego (ziarna) zagotować w dwóch szklankach wody. Następnie od razu odcedzić i zostawić chwilę do wystygnięcia. Zrobi się gęsty kisiel. Można go wymieszać z jakimś sokiem owocowym. Pić powoli małymi łyczkami. Ziarenka wyrzucić.

 

Dzień 3

 

Śniadanie

Pudding owsiany.

 

Do płatków owsianych (3/4 szklanki) dodać szklankę wody oraz pół szklanki mleka i gotować na małym ogniu, aż płatki zmiękną. Na koniec dodać posiekane śliwki suszone, cynamon oraz miód. Całość dokładnie wymieszać i pozostawić pod przykryciem, aż płatki dobrze spęcznieją. Kiedy owsianka dobrze napęcznieje zmiksować blenderem, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Podawać na ciepło.

 

II śniadanie

Koktajl z pietruszki

 

Składniki:

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • Pół szklanki soku jabłkowego
  • Pół szklanki ciepłej wody

 

Sposób przygotowania:

Całość zmiksuj do gładkiej konsystencji.

Wafle ryżowe.

 

Obiad

Pieczone udko z kurczaka

 

Ziemniaki pieczemy w rękawie razem z udkiem. Ziemniaki wcześniej ugotować na półtwardo. Można do rękawa rzucić warzywa (marchew, pietruszka, seler).

 

Zrobić surówkę z ugotowanego buraka i jabłka. Pokroić w kostkę i polać łyżką śmietany lub oliwą.

 

Kompot owocowy.

 

Podwieczorek

 

Mus owocowy z jogurtem

 

Szklanka jogurtu naturalnego, pół szklanki mrożonych owoców jagodowych, łyżka zmielonego siemienia lnianego – zmiksować.

 

 

Kolacja:

Kanapki z polędwicą sopocką i sałatą rzymską.

Herbata zielona bez cukru.

 

 

Dzień  4

Śniadanie

Omlet z rukolą

 

  • 2 jajka
  • łyżeczka mąki gryczanej
  • 2 plasterki szynki
  • pół  małej papryki
  • 1 plasterek sera żółtego
  • masło klarowane
  • garść rukoli
  • sól
  • pieprz

 

Białka ubij z żółtkami, dodaj mąkę, pokrojoną w kostkę szynkę, ser żółty i paprykę. Masę jajeczną wylej na patelnię. Przykryj i smaż ok. 4 minut z obu stron. Gotowy omlet posyp rukolą.

 

Kawa zbożowa.

 

II śniadanie

Kanapki z serem i marchewką.

Serek twarogowy półtłusty (2 grubsze plastry) wymieszać z tartą marchewką i jogurtem naturalnym (1 łyżeczka). Przyprawić. Smarować pastę na pieczywie.

Herbata zielona bez cukru.

Obiad

Lekki rosół.

 

Do garna włożyć pierś z kurczaka, 1 skrzydełko, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 mała cebulka. Zalewamy wodą i gotujemy. Zupa ma gotować się powoli. Lekko przyprawiamy. Kiedy rosół jest już gotowy podajemy z makaronem nitki i pokrojonymi kawałkami mięsa.

 

Podwieczorek

 

Domowy kisiel żurawinowo-jabłkowy

Składniki:

  • 1 szklanka świeżych lub mrożonych owoców żurawiny
  • 1 jabłko
  • ½ litra wody
  • 1/3 szklanki soku malinowego (opcjonalnie)
  • Cukier do smaku
  • 2-3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej

Owoce żurawiny i pokrojone jabłko ze skórką zagotować w 2 szklankach wody. Następnie wszystko razem zblendować i przetrzeć przez sito. Ponownie zagotować.

Wymieszać dokładnie mąkę ziemniaczaną w 1 szklance zimnej wody i wlać do gotującego się soku. Dosłodzić do smaku.

 

Kolacja:

Bułka kajzerka z masłem i pomidorem bez skórki.

Parówka drobiowa na ciepło.

Herbata z melisy.

Napar z siemienia lnianego

3 łyżki siemienia lnianego (ziarna) zagotować w około dwóch szklankach wody. Następnie od razu odcedzić i odstawić do wystygnięcia. Zrobi się gęsty kisiel. Pić powoli małymi łyczkami.

 

Dzień 5

 

Śniadanie

Zupa z kaszy jaglanej.

Zupę najlepiej przygotować dzień wcześniej.

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • Kawałek pora, marchewki, pietruszki
  • Sól, pieprz

Kaszę opłukać na sicie, zalać w garnku wodą. Warzywa zetrzeć na tarce jarzynowej, a pora drobno posiekać , wrzucić do kaszy jaglanej i wszystko razem gotować do 15 min. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodać wody. Doprawić, dodać masło. Można posypać pietruszką lub koperkiem.

 

II śniadanie

Kanapki z szynką i surówka.

Przygotować kanapki z szynką z indyka. Osobno zrobić sałatkę z 3 składników: wymieszać sałatę lodową,  jabłko, marchew (potarta bardzo drobno); przyprawić, polać oliwą lub łyżką jogurtu.

Herbata owocowa.

 

Obiad

Makaron z pietruszkowo-bazyliowym pesto.

Składniki ma pesto:

  • 1 garść pietruszki
  • 1 garść bazylii
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Szczypta pieprzu, soli
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • Woda (tak, aby pesto było dość rzadkie)

Składniki na pesto blendujemy.

Gotujemy makaron (dowolny, ale polecam na początku ryżowy) i mieszamy z przygotowanym wcześniej pesto. Można posypać szczyptą parmezanu.

 

Podwieczorek

 

Mus jabłkowy

Jabłka myjemy, kroimy na małe kawałki i gotujemy w rondlu (z dodatkiem wody i łyżką masła) tak długo, aż będą miękkie, po czym miksujemy. Do musu dodajemy pół łyżeczki cynamonu.

 

Kolacja:

Kasza kuskus z warzywami

 

  • 100 g kaszy kuskus
  • 250 ml wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 mała cukinia, pokrojona w cienkie paski
  • 1 mała cebulka
  • 1 mała marchewka również pokrojona w cienkie paski
  • pokrojonego w kostkę  sól, pieprz

 

Zalać kuskus gorącą wodą i odstawić na 10 minut. Na patelni rozgrzać olej, dodać paski cukinii, marchew, cebulkę, dolać trochę wody i dusić przez chwilę. Następnie przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać warzywa z patelni z kuskusem. Posypać twarogiem.

Herbata z melisy.

 

Dzień 6

 

Śniadanie

Deser z siemieniem lnianym na śniadanie

Składniki:

  • 1 szklanka mleka roślinnego (można wymieszać z wodą)
  • 2 łyżki świeżo zmielonych nasion lnu
  • 2 śliwki suszone
  • 2 łyżki kaszy mannej
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • 1 jabłko
  • Cynamon
  • Owoce: jagody, borówki, brzoskwinia

Doprowadź mleko do wrzenia, wsyp kaszę manną i zamieszaj. Gotuj przez ok. 3 minuty, następnie wsyp zmielone siemię lniane i gotuj jeszcze kilka minut. Ostudź. Dodaj miód, śliwki, cynamon i zmiksuj wszystko w blenderze. Deser będzie miał konsystencję puddingu. Dodaj pokrojone w kostkę jabłko. Można polać dżemem owocowym bez pestek, taki, który się najlepiej toleruje (np. brzoskwiniowy).

 

II śniadanie

Kanapka z sałatą lodową i polędwicą sopocką.

Herbata zielona bez cukru.

Obiad

Kotlety mielone z indyka gotowane na parze.

Mięso mielone mieszamy z jajkiem. Do mięsa dodajemy ugotowany biały ryż (pół szklanki) oraz koperek. Wszystko przyprawić (zioła: majeranek, zioła prowansalskie) i wymieszać. Z masy formujemy kulki, spłaszczamy i gotujemy na parze.

 

Surówka z marchwi i jabłek

Marchew i jabłko ścieramy na tarce (o drobnych oczkach). Skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytrynu, dodajemy łyżeczkę oleju rzepakowego lub oliwy.

 

Podawać z ziemniakami, najlepiej w formie puree.

Kompot jabłkowy.

 

Podwieczorek

Galaretka owocowa.

Herbata, słaby napar, bez cukru.

Kolacja:

Marchwianka z zapiekanymi grzankami

Składniki:

  • 4 obrane marchewki
  • Szczypta soli
  • Posiekany koperek
  • Oliwa/Masło

Wrzucamy marchewki (pokrojone w plasterki lub starte na grubych oczkach) do wody;

Wody ma  być tyle, żeby zakrywało marchewki; lekko solimy i gotujemy wszystko do miękkości. Do gotującej się zupy dokładamy łyżeczkę masła lub oliwy. Pod koniec gotowania dodajemy koperek. Zblendować.

Przygotować grzanki: dowolne kromki posmarować masełkiem ziołowym (masło lekko wymieszać z ulubionymi ziołami i łyżka oliwy) i chwilę zapiekać.

Herbata z hibiskusa.

Dzień 7

 

Śniadanie

 

Bruschetta:

 

Bułkę zwykłą lub graham przekroić na pół; ułożyć plastry sera mozzarella, bazylię (może być suszona), zapiekać w piekarniku przez parę minut.

 

Herbata z dzikiej róży.

 

II śniadanie

Koktajl pożywny

 

  • 1 dowolny owoc: jabłko, brzoskwinia, nektarynka
  • Pół szklanki kaszy kuskus
  • 1 łyżka świeżo zmielonego siemienia lnianego
  • 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego

 

Wszystkie składniki zblendować.

 

Obiad

Krem buraczany z kaszą jaglaną i frytki z batatów.

Składniki:

  • 2 ugotowane buraki ze skórką
  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • 1 mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • Sól, pieprz

Do garnka wsypać kaszę jaglaną, dobrze wcześniej ją przepłukać, dodać czosnek, cebulę, zalać wodą i gotować 10 minut. Włożyć ugotowane wcześniej, ale pokrojone już buraczki i wszystko razem zblendować na gładką maskę. Doprawić, dodać miód, sok z cytryny i ewentualnie 2 łyżki jogurtu albo śmietany.

Frytki z batatów . Pokrój 2 mniejsze bataty na długie kliny. Wrzuć do miski z olejem, szczyptą soli, ewentualnie możesz dodać zioła prowansalskie. Wymieszaj. Rozłóż na blasze. Piecz w piekarniku przez ok. 35 minut.

Ciepły kompot.

Podwieczorek

 

Jogurt wymieszany z płatkami kukurydzianymi i zarodkami pszennymi.

Herbata z dzikiej róży bez cukru.

 

Kolacja:

Chleb pszenny z pastą brokułową.

 

Pasta z brokułu i twarogu (twaróg można zamienić na tofu). Jeżeli brokuł jest bardzo nietolerowany, można ugotować jedną, małą marchew i zmiksować z twarogiem.

 

Brokuł ugotować – 3-4 różyczki; w misce umieścić brokuł, łyżkę oliwy i 2 łyżki twarogu.

 

Zblendować na gładką masę i przyprawić. Smarować na kromkach chleba graham.

 

Herbata z melisy.

anna

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

Doradca żywieniowy – konsultacje dietetyczne online

Doradca żywieniowy – konsultacje/dieta indywidualna z opieką dietetyka online


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Program leczenia dietetycznego w chorobach serca i układu krążenia

Program leczenia dietetycznego w chorobach serca i układu krążenia

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia z niskim indeksem glikemicznym

Dietoterapia z niskim indeksem glikemicznym

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Top lista

‘’Oponka’’ na brzuchu – lokalizacja ma znaczenie

Otyłość brzuszna (‘’typu jabłka’’) jest znacznie bardziej niebezpieczna niż tłuszcz skupiony na udach czy pośladkach. Tłuszcz, który zapewne czujesz pod skórą (jeśli to Ciebie dotyczy ten problem) znajduje się nie... czytaj więcej

Estrogeny – wróg i przyjaciel. Mają je kobiety i mają mężczyźni. Jak rozpoznać nadmiar u kobiet?

Estrogeny stanowią grupę żeńskich hormonów płciowych, wydzielanych przede wszystkim przez komórki pęcherzyków jajnikowych. Mają ogromny wpływ na kobiecość i jej fizjologię. Obecnie estrogenom przypisuje się coraz większe znaczenie... czytaj więcej

Zapiekana owsianka z jabłkami i bananem. Dzieci będą ją uwielbiać.

Przedstawiam zdrową, energetyczną propozycję na śniadanie. Trochę napiszę o często zapomnianej owsiance zanim podam przepis. Dobrze jest wiedzieć co się je :)

czytaj więcej

Dieta antyhistaminowa . Nietolerancja histaminy. I co właściwie wolno jeść?

Dzisiaj napiszę o histaminie. A to dlatego, że powoduje coraz częstsze dolegliwości u wielu osób.

Czasem można usłyszeć, że u kogoś po zjedzeniu owoców morza, ciemnej czekolady, żółtych serów, wypi... czytaj więcej

Jak odżywiać dzieci, aby były zdrowe i odporne na choroby.

Nigdy w  historii ludzkości nie było tylu chorujących młodych ludzi na stwardnienie rozsiane, toczeń rumieniowaty, reumatyzm, białaczkę, nowotwory. Lekarze, naukowcy, dietetycy biją na alarm i coraz częściej piszą o wpływie śmieciowego jedzenia na... czytaj więcej

Nadciśnienie u młodych osób. Czego warto uczyć się od starszych?

Obecnie dzieci i młodzież z krajów zachodnich padają w zatrważająco szybkim tempie ofiarami nadciśnienia tętniczego. Już nawet niewielkie nadciśnienie stwierdzone w dzieciństwie może doprowadzić do wielu poważnych chorób w przyszłości.czytaj więcej

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.