Studio Życia

Anna Piekarczyk

Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia

Dietoterapia wspomagająca leczenie chorób układu krążenia

Dietoterapia wspomagająca leczenie chorób układu krążenia

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

anna

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

Dieta płynna po zabiegach operacyjnych - przykładowy jadłospis

Dieta płynna po zabiegach operacyjnych - przykładowy jadłospis

Dieta płynna ma zastosowanie najczęściej po zabiegach operacyjnych, w chorobach jamy ustnej i przełyku, przy problemach z gryzieniem i połykaniem, w chorobach przebiegających z gorączką.

Przykładowy jadłospis w diecie płynnej z produktów naturalnych:

 

1. posiłek: szklanka kaszy kukurydzianej na mleku 2%, z 1 łyżeczką masła i 2 łyżeczkami mleka w proszku oraz 1 łyżeczką cukru, szklanka słabej herbaty.

2. posiłek: szklanka pitnego kisielu z 5 rozmoczonymi biszkoptami, szklanka soku owocowego.

3. posiłek: krupnik z kaszy jęczmiennej zmiksowany z plastrem cielęciny,  z dodatkiem oleju słonecznikowego, szklanka soku warzywnego łagodnego.

4. posiłek: płynny budyń zmiksowany z mlekiem w proszku z 1 łyżką syropu malinowego.

5. posiłek: ryba (mintaj) gotowana w warzywach, zmiksowana z warzywami i dodatkiem masła.

 

Źródło: Postępowanie dietetyczne w niedożywieniu, Anna Rogulska, Wydawnicwo Lekarskie PZWL

Doradca żywieniowy – konsultacje dietetyczne online

Doradca żywieniowy – konsultacje dietetyczne online



Żywienie dzieci w zdrowiu i chorobie

Dietetyka Pediatryczna
ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.