email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Delikatny biszkopt z owocami niskofruktozowymi i galaretką. Przepis szczególnie polecany dla osób będących na diecie low fodmap, łatwo strawnej, dla pacjentów onkologicznych.

Delikatny biszkopt z owocami niskofruktozowymi i galaretką. Przepis szczególnie polecany dla osób będących na diecie low fodmap, łatwo strawnej, dla pacjentów onkologicznych.

Często zadajecie mi pytanie o coś słodkiego, szczególnie dotyczy to osób z dolegliwościami z przewodu pokarmowego lub w trakcie leczenia onkologicznego.

 

Podaję prosty przepis na delikatny biszkopt z owocami i galaretką.

 

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3 – 4 łyżki cukru (uwaga! Lepiej cukier niż ksylitol, czy inne tego typu słodziki!)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • Dodatkowo: 2 galaretki dowolne (może być też 1).
  • Proponowane owoce niskofruktozowe: truskawki, banan, jagodowe, winogrona, maliny, mandarynki.

Białka oddzielić od żółtek ubić z odrobiną soli na sztywno. Dodać cukier i dalej ubijać, następnie dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać.

Na końcu wsypać mąkę wymieszaną proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C. Piec około 25 min.

 

Galaretkę robimy wg przepisu na opakowaniu.

 

Na zimny biszkopt wyłożyć pokrojone owoce, wylać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki. Gotowe :)

Wskazówka: na biszkopt można nałożyć mus owocowy, konfiturę, bardzo cieniutko, potem owoce i galaretka.

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.