Często zadajecie mi pytanie o coś słodkiego, szczególnie dotyczy to osób z dolegliwościami z przewodu pokarmowego lub w trakcie leczenia onkologicznego.
Podaję prosty przepis na delikatny biszkopt z owocami i galaretką.
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek ubić z odrobiną soli na sztywno. Dodać cukier i dalej ubijać, następnie dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać.
Na końcu wsypać mąkę wymieszaną proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C. Piec około 25 min.
Galaretkę robimy wg przepisu na opakowaniu.
Na zimny biszkopt wyłożyć pokrojone owoce, wylać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki. Gotowe :)
Wskazówka: na biszkopt można nałożyć mus owocowy, konfiturę, bardzo cieniutko, potem owoce i galaretka.