Żywienie medyczne to preparaty odżywcze/odżywki stworzone dla pacjentów, którzy z powodu choroby i towarzyszących jej problemów nie są w stanie przyjąć wraz z tradycyjnym pożywieniem wystarczającej ilości energii oraz składników odżywczych. Takie preparaty stosuje się zarówno w prewencji, jak i w leczeniu niedożywienia spowodowanego chorobą. Nie jednego mojemu pacjentowi pomógł, gdy wymagała tego sytuacja zdrowotna. Często po operacjach celem żywienia medycznego jest zwiększenie lub zapewnienie choremu dodatkowej podaży składników odżywczych, których z powodu choroby nie jest w stanie przyjąć z tradycyjnym pokarmem. Stanowię one skoncentrowane źródło energii i składników pokarmowych w małej objętości. Wtedy specjalnie dobrany produkt może naprawdę wiele zdziałać, o czym przekonałam się sama.
Odpowiednio wcześnie wprowadzone żywienie medyczne:
W mojej praktyce gotowe diety przemysłowe stosuję często u chorych ze zwiększonym zapotrzebowaniem na białko (radioterapia, gojenie ran, odleżyny, wyniszczenie nowotworowe, oparzenia, okres okołooperacyjny, choroby trzustki, wątroby, jelit). Posiłki muszę najczęściej być małe objętościowo, ale kaloryczne, szczególnie przy niebezpiecznej już niedowadze. Jest to trudne do osiągnięcia, dlatego koniecznie będzie uzupełnianie tradycyjnej diety o takie właśnie odżywki. Zawsze omawiam z pacjentem rodzaj takiego preparatu, sposób i czas podania.
Pamiętajcie, takie preparaty przepisuje wam tylko lekarz albo dietetyk. Nie kupujcie ich na własną rękę. Każdy z nich zawiera składniki pokarmowe dostosowane pod konkretne schorzenia. Przykładowo u pacjentów z biegunkami stosujemy preparaty bez błonnika, a w przypadku przewlekłej choroby nerek zalecane są tylko preparaty, które mają zmodyfikowaną ilość białka oraz elektoratów. Zabrze bierze się pod uwagę jednostkę chorobową, zanim przepisze się konkretny preparat odżywczy.
Takie odżywki mogą być spożywane osobno lub łączone z potrawami (np. jako dodatek do jogurtów, zup, kaszek, kisieli, itd.). Pacjenta należy również uprzedzić, iż dawkowanie zawsze rozpoczynamy od małych porcji. Poniżej przykład odżywki bogatobiałkowej.
Składniki:
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy do konsystencji koktajlu. Ewentualnie dosłodzić do smaku.