Studio Życia

Anna Piekarczyk

Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

anna

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

Cukinie zapiekane z farszem z kaszą i soczewicą.

Cukinie zapiekane z farszem z kaszą i soczewicą.

Składniki:

2 średnie cukinie

1 cebula

1 papryka

2 pomidory bez skórki

Szklanka kaszy gryczanej i pół szklanki komosy ryżowej

Pół szklanki czerwonej soczewicy

1 duża marchew

2 ząbki czosnku

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, świeża natka z pietruszki

Olej rzepakowy

Ser parmezan (opcjonalnie)

 

Cukinie kroimy wzdłuż i wydrążamy środek. Posypujemy je solą. Wydrążony miąższ siekamy, aby potem dodać do farszu. Kaszę gryczaną gotujemy razem z komosą i soczewicą ok. 10 min. w osolonej wodzie. W drobną kostkę kroimy cebulę, paprykę, pomidor, marchew ścieramy na dużych oczkach. Całość dusimy, aż odparuje większość wody. Pod koniec dodajemy posiekany miąższ z cukinii, natkę pietruszki i czosnek. Zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Przyprawiamy. Przygotowany farsz nakładamy do cukiniowych łódeczek. Cukinie układamy na posmarowanym oliwą (1 łyżka) naczyniu do zapiekania. Zapiekamy przez około 45 minut w 190 st. C. Przed podaniem obsypujemy łódeczki serem parmezanem.

Świetnie smakuje z sosem czosnkowym.

 

Doradca żywieniowy – konsultacje dietetyczne online

Doradca żywieniowy – konsultacje/dieta indywidualna z opieką dietetyka online



Żywienie dzieci w zdrowiu i chorobie

Dietetyka Pediatryczna
ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.