email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Ciasto z cukinią.

Ciasto z cukinią.

Cukinia obrodziła jak co roku, no więc jemy ją pod każdą postacią niemal codziennie. A ponieważ u nas w domu zawsze jakieś dzieci są, to szukają czegoś słodkiego. :) Tym razem pyszne i szybkie ciasto czekoladowo-cukiniowe, które znika w okamgnieniu. :)

Składniki (można podwoić na większą ilość):

  • 1 średnia cukinia
  • 1.5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 1/3 szkl cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/3 szklanki oleju
  • Opcjonalnie można dodać jeszcze owoce: jagody, maliny.

Cukinię zetrzeć na tarce. Jajka ubić z cukrem. Wlej olej, wymieszaj, dodaj cukinie i mieszaj już tylko łyżką. Kakao wymieszaj z sodą i mąką razem, wsypuj powoli do miski z masą jajeczną i łyżką delikatnie wymieszaj (nie miksujemy bo może zrobić się zakalec). Formę wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto. Pieczemy około 30 minut w temp. 190 st. do tak zwanego suchego patyczka.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.