Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia

Ciasto marchewkowo-jabłkowe.

Ciasto marchewkowo-jabłkowe.

Jesienne i niezwykle aromatyczne ciasto z pysznym serkiem, które zachwyci każdego. Ostatnio pacjenta onkologiczna powiedziała mi, że to obecnie jej ulubione ciasto z tych marchewkowych. :)

Doskonałe na drugie śniadanie lub podwieczorek. Smacznej i pięknej jesieni Wam życzę :).

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0.5 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 średnie marchewki (starte na drobno)
  • 2 jabłka (starte na grubej tarce)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia + 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)

W misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj olej i wymieszaj, a następnie dodaj starte marchewki i jabłka. Na końcu przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon. Delikatnie wymieszaj wszystko razem (najlepiej łyżką).

Przelej ciasto do mniejszej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 40 minut.

Po ostudzeniu polecam ciasto posmarować masą z serka almette (serek almette – 3 łyżki -  mieszamy łyżką z odrobiną jogurtu naturalnego i z cukrem pudrem, ilość dowolna). Całość polecam posypać jeszcze startą, gorzką czekoladą. Smacznego :).

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania