Przepis na szybkie i bardzo pyszne ciasto. Jest lekkie, dość wilgotne i co najważniejsze z ….. owocami. Robię go szczególnie latem, kiedy mamy więcej świeżych owoców. Można je upiec z truskawkami, malinami, jagodami, nektarynkami, itd. Sukces tego ciasta polega na tym, że robisz go szybko i praktycznie bez miksowania i znika bardzo szybko :)
Pamiętaj, że przy tego typu ciastach im dłużej miksujesz tym ciasto robi się cięższe, ponieważ z mąki uwalnia się gluten. A to zazwyczaj jest prosta droga do zakalca :)
SKŁADNIKI NA CIASTO (na większą blachę składniki podwoić):
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego można je przygotować trochę wcześniej.
DODATKOWO:
Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i ewentualnie sodą.
Jajka krótko ubijamy z cukrem (około 4 minuty) i dodajemy jogurt, olej oraz sok z cytryny oraz mąkę i mieszamy tylko do połączenia z resztą składników (można mikserem na małych obrotach i bardzo krótko, u mnie trwa to jakieś 5 sekund). Im dłużej mieszasz tym ciasto może wyjść ciężkie. Wlewamy do formy. Następnie dowolne owoce układamy na cieście. Pieczemy w temp. 180 st. C przez ok. 50-60 min. Po wyjęciu ciasto można oprószyć cukrem pudrem.