Wywodzące się z kuchni indyjskiej chlebki podawane często do curry ja polecam do różnych dań: do past (najlepsze hummusy), zup kremowych, sosów warzywnych, pesto, sałatek zielonych, do grilla, itd. Mogą stanowić też samodzielną przekąskę. Najlepsze świeże, jeszcze ciepłe.
Jeżeli chodzi o zioła wyśmienite będą: prowansalskie, majeranek, oregano, bazylię, zieloną pietruszką, kolendrę, a nawet pokrzywę. Eksperymentujcie. Szczerze polecam! Pokochacie je na pewno :)
Tutaj przepis na naan, najbardziej lubiany przez moje dzieci :)
Składniki na około 10 sztuk (w zależności od wielkości jakie stworzysz)
oraz
Wszystkie składniki suche umieszczamy w misie i mieszamy ze sobą, potem dodajemy ciepłe mleko, oliwę, jogurt i zagniatamy około 7 minut. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś 2 godziny. Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na 6-9 części i każdą spłaszczamy rękoma na placek lub rozwałkowujemy. Każdy placek smarujemy masłem, posypujemy posiekanym czosnkiem i ziołami; można także jeszcze posypać serem parmezanem. Pieczemy w temp. 180 st. C około 15 minut do zarumienienia. Na chlebkach mogą pojawić się pęcherzyki powietrza :)