email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Chlebki naan z czosnkiem i ziołami.

Chlebki naan z czosnkiem i ziołami.

Wywodzące się z kuchni indyjskiej chlebki podawane często do curry ja polecam do różnych dań: do past (najlepsze hummusy), zup kremowych, sosów warzywnych, pesto, sałatek zielonych, do grilla, itd. Mogą stanowić  też samodzielną przekąskę. Najlepsze świeże, jeszcze ciepłe.

Jeżeli chodzi o zioła wyśmienite będą: prowansalskie, majeranek, oregano, bazylię, zieloną pietruszką, kolendrę, a nawet pokrzywę. Eksperymentujcie. Szczerze polecam! Pokochacie je na pewno :)

Tutaj przepis na naan, najbardziej lubiany przez moje dzieci  :)

Składniki na około 10 sztuk (w zależności od wielkości jakie stworzysz)

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 7 g suchych drożdży (15 g świeżych drożdży)
  • 1 łyżeczka soli

oraz

  • kilka ząbków czosnku
  • parmezan (opcjonalnie)
  • masło roztopione
  • Dowolne zioła

 

Wszystkie składniki suche umieszczamy w misie i mieszamy ze sobą, potem dodajemy ciepłe mleko, oliwę, jogurt i zagniatamy około 7 minut. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś 2 godziny. Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na 6-9 części i każdą spłaszczamy rękoma na placek lub rozwałkowujemy. Każdy placek smarujemy masłem, posypujemy posiekanym czosnkiem i ziołami; można także jeszcze posypać serem parmezanem. Pieczemy w temp. 180 st. C około 15 minut do zarumienienia. Na chlebkach mogą pojawić  się pęcherzyki powietrza :)

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.