Studio Życia

Żywienie pod okiem dietetyka

Anna Piekarczyk

Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia

Botwinka. Odtruwa organizm, leczy niedokrwistość, choroby skóry, koi nerwy – właściwości zdrowotne i przepisy.

Botwinka. Odtruwa organizm, leczy niedokrwistość, choroby skóry, koi nerwy  – właściwości  zdrowotne i przepisy.

Sezon na botwinę trwa w najlepsze! Zanim jednak przedstawię Wam moje ulubiony potrawy z dodatkiem botwinki, najpierw trochę o jej dobroczynnych właściwościach. Botwinka to młode liście, łodygi i korzenie buraka ćwikłowego. Młode liście zawierają więcej białka i soli mineralnych niż korzenie. W liściach znajdują się liczne witaminy z grupy B i witamina C, są też dobrym źródłem błonnika.

Botwina, zwłaszcza surowa wskazana jest w walce z chorobami wątroby, krwi i poprawieniu odporności organizmu. Można ją spożywać w celu złagodzenia objawów zgagi i nadkwaśności, czy problemach skórnych (trądzik). Ponadto, botwina to prawdziwa kopalnia żelaza, potasu, magnezu, antocyjanów, kwasu foliowego, który jest tak ważny w prawidłowym rozwoju układu nerwowego.  Zawarta w listkach siarka ma pozytywny wpływ na wygląd skóry! Botwina  obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, działa krwiotwórczo wspomagając produkcję czerwonych krwinek.
Za czerwony kolor buraka odpowiedzialna jest betanina –  i to właśnie ten przeciwutleniacz  chroni nas przed niszczącym działaniem wolnych rodników, odgrywa więc ważną rolę w profilaktyce antynowotworowej.

Ale uwaga! Bardzo ważne!
Botwina zawiera kwas szczawiowy, który hamuje przyswajanie wapnia. Osoby mające dnę moczanowa, kamicę nerkową powinny ograniczyć lub zrezygnować z botwinki, by nie dochodziło do powstawania większej ilości złogów. Warto jednak wiedzieć, iż podawanie botwinki  w towarzystwie produktów bogatych  w wapń np. z jajkiem, maślanką, śmietaną nieco neutralizuje szkodliwe działania kwasu szczawiowego.

 

Oto przepisy na moje ulubione dania z zastosowaniem botwinki.

 

Cukiniowe placuszki z botwiną i żółtym serem.
Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchew
  • duża garść botwiny (razem z gałązkami)
  • 5 plasterków sera żółtego lub sera fety
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki zwykłej (można wymieszać z mąką orkiszową pełnoziarnistą lub innymi)
  • oliwa
  • sól, pieprz, majeranek, szczypta kurkumy
  • 1 ząbek czosnku

Cukinie, ziemniaki, czosnek i żółty ser zetrzeć na grubej tarce. Botwinę grubo posiekać. Dodać jajko i mąkę. Całość doprawić solą, ziołami i pieprzem do smaku. Z ciasta formować placuszki i smażyć na oleju.
Bardzo smakuje z kefirem wymieszanym ze świeżymi i potartymi ogórkami.

 

Pasta z botwinki i rzodkiewki z ogórkiem małosolnym.

Składniki:

  • Garść botwinki
  • ok 150 g tofu
  • 4-5 rzodkiewki
  • 1 ogórek małosolny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Sól, pieprz, opcjonalnie posiekany koperek

Botwinkę dokładnie myjemy i kroimy razem z cebulką na drobną kostkę. Smażymy na oliwie. Dodajemy tofu i smażymy jeszcze z minutę. Zostawiamy do ostygnięcia. Wszystko miksujemy na gładką masę. Pod koniec miksowania przyprawiamy. Dodajemy pokrojony ogórek małosolny i rzodkiewki.

 

Chłodnik z botwinki.

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki
  • 4-5 rzodkiewek
  • 1 łyżka posiekanego młodego koperku
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 3 szklanki jogurtu greckiego lub kefiru
  • sól morska i pieprz do smaku
  • 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny

Buraczki z botwinką myjemy. Kroimy buraczki na cienkie plasterki, a łodyżki wraz z liśćmi na małe kawałki. Wrzucamy buraczki, łodyżki i liście do garnka z małą ilością wrzącej i osolonej wody z dodatkiem octu jabłkowego, gotujemy ok. 5-7 minut. Studzimy. Do przestudzonego wywaru dodajemy kefir lub jogurt, dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Dodajemy posiekany koperek i szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Najlepiej smakuje schłodzony.

 

anna

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

Doradca żywieniowy – konsultacje dietetyczne online

Doradca żywieniowy – konsultacje/dieta indywidualna z opieką dietetyka online


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Top lista

‘’Oponka’’ na brzuchu – lokalizacja ma znaczenie

Otyłość brzuszna (‘’typu jabłka’’) jest znacznie bardziej niebezpieczna niż tłuszcz skupiony na udach czy pośladkach. Tłuszcz, który zapewne czujesz pod skórą (jeśli to Ciebie dotyczy ten problem) znajduje się nie... czytaj więcej

Estrogeny – wróg i przyjaciel. Mają je kobiety i mają mężczyźni. Jak rozpoznać nadmiar u kobiet?

Estrogeny stanowią grupę żeńskich hormonów płciowych, wydzielanych przede wszystkim przez komórki pęcherzyków jajnikowych. Mają ogromny wpływ na kobiecość i jej fizjologię. Obecnie estrogenom przypisuje się coraz większe znaczenie... czytaj więcej

Zapiekana owsianka z jabłkami i bananem. Dzieci będą ją uwielbiać.

Przedstawiam zdrową, energetyczną propozycję na śniadanie. Trochę napiszę o często zapomnianej owsiance zanim podam przepis. Dobrze jest wiedzieć co się je :)

czytaj więcej

Dieta antyhistaminowa . Nietolerancja histaminy. I co właściwie wolno jeść?

Dzisiaj napiszę o histaminie. A to dlatego, że powoduje coraz częstsze dolegliwości u wielu osób.

Czasem można usłyszeć, że u kogoś po zjedzeniu owoców morza, ciemnej czekolady, żółtych serów, wypi... czytaj więcej

Jak odżywiać dzieci, aby były zdrowe i odporne na choroby.

Nigdy w  historii ludzkości nie było tylu chorujących młodych ludzi na stwardnienie rozsiane, toczeń rumieniowaty, reumatyzm, białaczkę, nowotwory. Lekarze, naukowcy, dietetycy biją na alarm i coraz częściej piszą o wpływie śmieciowego jedzenia na... czytaj więcej

Nadciśnienie u młodych osób. Czego warto uczyć się od starszych?

Obecnie dzieci i młodzież z krajów zachodnich padają w zatrważająco szybkim tempie ofiarami nadciśnienia tętniczego. Już nawet niewielkie nadciśnienie stwierdzone w dzieciństwie może doprowadzić do wielu poważnych chorób w przyszłości.czytaj więcej

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.