Studio Życia

Żywienie pod okiem dietetyka

Anna Piekarczyk

Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia z niskim indeksem glikemicznym

Dietoterapia z niskim indeksem glikemicznym

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

anna

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

Botwinka. Odtruwa organizm, leczy niedokrwistość, choroby skóry, koi nerwy – właściwości zdrowotne i przepisy.

Botwinka. Odtruwa organizm, leczy niedokrwistość, choroby skóry, koi nerwy  – właściwości  zdrowotne i przepisy.

Sezon na botwinę trwa w najlepsze! Zanim jednak przedstawię Wam moje ulubiony potrawy z dodatkiem botwinki, najpierw trochę o jej dobroczynnych właściwościach. Botwinka to młode liście, łodygi i korzenie buraka ćwikłowego. Młode liście zawierają więcej białka i soli mineralnych niż korzenie. W liściach znajdują się liczne witaminy z grupy B i witamina C, są też dobrym źródłem błonnika.

Botwina, zwłaszcza surowa wskazana jest w walce z chorobami wątroby, krwi i poprawieniu odporności organizmu. Można ją spożywać w celu złagodzenia objawów zgagi i nadkwaśności, czy problemach skórnych (trądzik). Ponadto, botwina to prawdziwa kopalnia żelaza, potasu, magnezu, antocyjanów, kwasu foliowego, który jest tak ważny w prawidłowym rozwoju układu nerwowego.  Zawarta w listkach siarka ma pozytywny wpływ na wygląd skóry! Botwina  obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, działa krwiotwórczo wspomagając produkcję czerwonych krwinek.
Za czerwony kolor buraka odpowiedzialna jest betanina –  i to właśnie ten przeciwutleniacz  chroni nas przed niszczącym działaniem wolnych rodników, odgrywa więc ważną rolę w profilaktyce antynowotworowej.

Ale uwaga! Bardzo ważne!
Botwina zawiera kwas szczawiowy, który hamuje przyswajanie wapnia. Osoby mające dnę moczanowa, kamicę nerkową powinny ograniczyć lub zrezygnować z botwinki, by nie dochodziło do powstawania większej ilości złogów. Warto jednak wiedzieć, iż podawanie botwinki  w towarzystwie produktów bogatych  w wapń np. z jajkiem, maślanką, śmietaną nieco neutralizuje szkodliwe działania kwasu szczawiowego.

 

Oto przepisy na moje ulubione dania z zastosowaniem botwinki.

 

Cukiniowe placuszki z botwiną i żółtym serem.
Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchew
  • duża garść botwiny (razem z gałązkami)
  • 5 plasterków sera żółtego lub sera fety
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki zwykłej (można wymieszać z mąką orkiszową pełnoziarnistą lub innymi)
  • oliwa
  • sól, pieprz, majeranek, szczypta kurkumy
  • 1 ząbek czosnku

Cukinie, ziemniaki, czosnek i żółty ser zetrzeć na grubej tarce. Botwinę grubo posiekać. Dodać jajko i mąkę. Całość doprawić solą, ziołami i pieprzem do smaku. Z ciasta formować placuszki i smażyć na oleju.
Bardzo smakuje z kefirem wymieszanym ze świeżymi i potartymi ogórkami.

 

Pasta z botwinki i rzodkiewki z ogórkiem małosolnym.

Składniki:

  • Garść botwinki
  • ok 150 g tofu
  • 4-5 rzodkiewki
  • 1 ogórek małosolny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Sól, pieprz, opcjonalnie posiekany koperek

Botwinkę dokładnie myjemy i kroimy razem z cebulką na drobną kostkę. Smażymy na oliwie. Dodajemy tofu i smażymy jeszcze z minutę. Zostawiamy do ostygnięcia. Wszystko miksujemy na gładką masę. Pod koniec miksowania przyprawiamy. Dodajemy pokrojony ogórek małosolny i rzodkiewki.

 

Chłodnik z botwinki.

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki
  • 4-5 rzodkiewek
  • 1 łyżka posiekanego młodego koperku
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 3 szklanki jogurtu greckiego lub kefiru
  • sól morska i pieprz do smaku
  • 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny

Buraczki z botwinką myjemy. Kroimy buraczki na cienkie plasterki, a łodyżki wraz z liśćmi na małe kawałki. Wrzucamy buraczki, łodyżki i liście do garnka z małą ilością wrzącej i osolonej wody z dodatkiem octu jabłkowego, gotujemy ok. 5-7 minut. Studzimy. Do przestudzonego wywaru dodajemy kefir lub jogurt, dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Dodajemy posiekany koperek i szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Najlepiej smakuje schłodzony.

 

Doradca żywieniowy – konsultacje dietetyczne online

Doradca żywieniowy – konsultacje/dieta indywidualna z opieką dietetyka online



Żywienie dzieci w zdrowiu i chorobie

Dietetyka Pediatryczna
ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.