Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia

Bezglutenowe ciasteczka amerykańskie.

Bezglutenowe ciasteczka amerykańskie.

Idealne na święta dla osób będących na dietach bezglutenowych. Także dla tych, którzy nie lubią pierników.

Składniki:

  • 100g masła
  • 50g cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka lub napoju roślinnego
  • 150g mąki kukurydzianej – można wymieszać z inną bezglutenową (polecam gryczaną / jaglaną / owsianą bez glutenu)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.
  • 100g gorzkiej czekolady bezglutenowej (można pomieszać z czekoladą białą)

Opcjonalnie do ciasteczek można jeszcze wrzucić: posiekane pistacje, dobrej jakości suszoną żurawinę, orzechy włoskie, inne.

Masło rozpuszczamy. Studzimy i mieszamy z jajkiem, cukrem i mlekiem. Wsypujemy mąkę z sodą. Mieszamy łyżką, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, po czym dodajemy startą lub pokrojoną drobno czekoladę. Jeszcze chwilę wymieszać.
Dzielimy na około 10 kawałków (najlepiej dłońmi uformować kulki), ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 12 minut w temp. 180 st. C. Ciastka spłaszczą się podczas pieczenia.




 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania