Studio Życia

Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Autoimmunizacyjne choroby tarczycy oraz potencjalne zagrożenia związane z dietą bezglutenową. Streszczenie pracy poglądowej.

Autoimmunizacyjne choroby tarczycy oraz potencjalne zagrożenia związane z dietą bezglutenową. Streszczenie pracy poglądowej.

Tym razem chciałabym przedstawić Wam stanowisko Grupy Ekspertów Sekcji Dietetyki Medycznej Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu na temat zasadności stosowania diety bezglutenowej w chorobie Hashimoto.

Autoimmunizacyjne choroby tarczycy, do których zalicza się chorobę Gravesa i Basedowa, destrukcyjne zapalenia tarczycy o podłożu autoimmunizacyjnym (np. poporodowe zapalenie tarczycy) oraz przewlekłe autoimmunologiczne (limfocytowe) zapalenie tarczycy (chorobę Hashimoto), należą do najczęstszych chorób autoimmunologicznych u człowieka. Choroby te są wywołane odpowiedzią immunologiczną przeciwko antygenom komórek tarczycy. Wśród czynników osobniczych i środowiskowych związanych z rozwojem chorób wymienia się:

  • Płeć żeńska; częstość występowania Hashimoto jest wyższa u kobiet niż u mężczyzn.
  • Infekcje (np. zakażenia bakterią Yersinia enterocolitica).
  • Stres emocjonalny
  • Nikotynizm
  • Nadmierna podaż jodu
  • Niedobór selenu i witaminy D
  • Leki wpływające na układ immunologiczny
  • Zanieczyszczenie środowiska; z zanieczyszczeń środowiska wymienia się polichlorowane bifenyle (kiedyś stosowane do produkcji klejów używanych w budownictwie, czy fug; ich źródłem są też tłuste produkty mięsne) i wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (powstające m.in., podczas termicznego przetwarzania żywności).

Choroba Hashimoto a dieta bezglutenowa, tak, czy nie? Potencjalne zagrożenia.

Przez wiele lat termin nietolerancja glutenu był kojarzony bardziej z chorobą trzewną (celiakią). Dzisiaj obejmuje on także alergię na gluten i tzw. nieceliakalną nietolerancję glutenu. Celiakia charakteryzuje się zapaleniem jelita cienkiego u osób predysponowanych genetycznie, spowodowanym niewłaściwą reakcją immunologiczną na gluten. W konsekwencji dochodzi do uszkodzenia enterocytów, czego efektem są zaburzenia wchłaniania.  Alergia natomiast zwykle dotyczy nadwrażliwości na białko pszenicy i jest reakcją IgE-zależną.

Pacjenci z chorobą trzewną (celiakia) mają nasilone ryzyko chorób tarczycy na tle autoimmunizacji, i odwrotnie. Względnie duży odsetek osób z autoimmunizacyjnym zapaleniem tarczycy choruje na celiakię. Jednakże wciąż obecnie brak jest dowodów na to, że dieta bezglutenowa u osób z chorobą Hashimoto bez współistniejącej celiakii korzystnie wpływa na przebieg choroby. Co więcej, w przypadku złego jej zbilansowania, niesie ze sobą ryzyko wielu niekorzystnych skutków zdrowotnych, w tym chorób układu sercowo-naczyniowego.

Dieta bezglutenowa zwiększa ryzyko niedoborów składników mineralnych i witamin, a także ryzyko otyłości ze względu na wysoki indeks glikemiczny diety bezglutenowej.

Dieta bezglutenowa może prowadzić do nadmiernej podaży energii w diecie. Badanie porównawcze żywności wykazało iż, produkty bezglutenowe zawierały więcej tłuszczu, w tym tłuszczów nasyconych, więcej sodu, a mniej błonnika i białka niż odpowiedniki zawierające gluten. W innych badaniach wykonanych wśród pacjentów z celiakią stosujących dietę bezglutenową stwierdzono wiele nieprawidłowości, w tym zbyt niskie spożycie kwasu foliowego, witaminy C i witaminy B12. Wiele innych badań wykazało także, że pacjenci na diecie bezglutenowej dostarczają z pożywieniem mniej magnezu, cynku, wapnia i witaminy D. Okazuje się również, iż około 30% pacjentów po roku od diagnozy i stosowaniu diety bezglutenowej nabywa cech zespołu metabolicznego oraz nasila się ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, które przypisuje się ograniczeniu spożycia produktów pełnoziarnistych.

Dieta bezglutenowa może zaburzać mikroflorę jelitową.

W kolejnych badaniach zauważono, że w kale pacjentów z celiakią stosujących dietę bezglutenową zmniejsza się różnorodność bakterii z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium, zawartość kwasu octowego, propionowego, masłowego i ogólnej ilości krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych.

Dieta bezglutenowa zwiększa ryzyko narażenia na niektóre substancje szkodliwe.

Stwierdzono, iż dieta bez glutenu w której podstawę stanowi ryż i jego przetwory, może zawierać wyższe, niż dieta tradycyjna ilości nieorganicznego arsenu. Dzieje się tak dlatego, że większość odmian ryżu zawiera wysoki poziom rakotwórczego arsenu. Natomiast, nadmierna zawartość arsenu w diecie może zwiększyć ryzyko chorób serca, cukrzycy i nowotworów. Z kolei przewaga przetworów kukurydzianych może zawierać nadmierne ilości także rakotwórczych mykotoksyn.

Podsumowując, przed wprowadzeniem diety bezglutenowej w chorobach autoimmunologicznych tarczycy należy wykonać serologiczne badania przesiewowe w kierunku celiakii, czy też alergii. Oczywiście nie można wykluczyć, że u części chorych na chorobę Hashimoto może współwystępować nieceliakalna nadwrażliwość na gluten, co może uzasadniać wprowadzenie diety bezglutenowej. Jednakże każdy taki przypadek należy dobrze skonsultować z lekarzem i dietetykiem.

Bibliografia:

Zasadność stosowania diety bezglutenowej w chorobie Hashimoto: stanowisko Grupy Ekspertów Sekcji Dietetyki Medycznej Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowe-go, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN); https://zdk.wum.edu.pl/sites/zdk.wum.edu.pl/files/czerwiec_2018_stanowisko_polspen.pdf

Postępy Żywienia Klinicznego | Nr 2/2018 (47) | Tom 14

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Top lista

‘’Oponka’’ na brzuchu – lokalizacja ma znaczenie

Otyłość brzuszna (‘’typu jabłka’’) jest znacznie bardziej niebezpieczna niż tłuszcz skupiony na udach czy pośladkach. Tłuszcz, który zapewne czujesz pod skórą (jeśli to Ciebie dotyczy ten problem) znajduje się nie... czytaj więcej

Estrogeny – wróg i przyjaciel. Mają je kobiety i mają mężczyźni. Jak rozpoznać nadmiar u kobiet?

Estrogeny stanowią grupę żeńskich hormonów płciowych, wydzielanych przede wszystkim przez komórki pęcherzyków jajnikowych. Mają ogromny wpływ na kobiecość i jej fizjologię. Obecnie estrogenom przypisuje się coraz większe znaczenie... czytaj więcej

Zapiekana owsianka z jabłkami i bananem. Dzieci będą ją uwielbiać.

Przedstawiam zdrową, energetyczną propozycję na śniadanie. Trochę napiszę o często zapomnianej owsiance zanim podam przepis. Dobrze jest wiedzieć co się je :)

czytaj więcej

Dieta antyhistaminowa . Nietolerancja histaminy. I co właściwie wolno jeść?

Dzisiaj napiszę o histaminie. A to dlatego, że powoduje coraz częstsze dolegliwości u wielu osób.

Czasem można usłyszeć, że u kogoś po zjedzeniu owoców morza, ciemnej czekolady, żółtych serów, wypi... czytaj więcej

Jak odżywiać dzieci, aby były zdrowe i odporne na choroby.

Nigdy w  historii ludzkości nie było tylu chorujących młodych ludzi na stwardnienie rozsiane, toczeń rumieniowaty, reumatyzm, białaczkę, nowotwory. Lekarze, naukowcy, dietetycy biją na alarm i coraz częściej piszą o wpływie śmieciowego jedzenia na... czytaj więcej

Nadciśnienie u młodych osób. Czego warto uczyć się od starszych?

Obecnie dzieci i młodzież z krajów zachodnich padają w zatrważająco szybkim tempie ofiarami nadciśnienia tętniczego. Już nawet niewielkie nadciśnienie stwierdzone w dzieciństwie może doprowadzić do wielu poważnych chorób w przyszłości.czytaj więcej

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.