email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Antyoksydanty i nowotwory. Przegląd badania.

Antyoksydanty i nowotwory. Przegląd badania.

Nowotwór przełyku to jednej z najgorzej rokujących diagnoz. Ważna ogromnie jest profilaktyka, czy też powstrzymywanie procesu chorobowego na możliwie wczesnym etapie choroby. Obecnie kładzie się nacisk na żywność bogatą w przeciwutleniacze, która może zmniejszyć prawdopodobieństwo występowania licznych nowotworów. Naukowcy w Chinach postanowili przebadać pod tym kątem truskawki u osób już z pewnymi zmianami nowotworowymi w przełyku. Niektórzy badacze sugerują, iż czynnikiem ryzyka rozwoju tego nowotworu jest dieta uboga w warzywa i owoce, jednakże jest to nadal pogląd dyskusyjny i wymaga dalszych badań. Wcześniej w różnych badaniach obserwowano, iż owoce hamują dalszy rozwój omawianego nowotworu u szczurów. Na tej podstawie, postanowiono zrobić badanie randomizowane z udziałem pacjentów z łagodnymi oraz umiarkowanymi zmianami nowotworowymi w przełyku.

Truskawki swoje właściwości  przeciwnowotworowe zawdzięczają sporej ilości witaminy C i kwasu elagowego. Kwas ten jest antyoksydantem, który wspiera układ odpornościowy i przeciwdziała substancjom rakotwórczym, przez co zapobiega przemianie nowotworowej komórek. Truskawki zawierają także flawonoidy, również będące silnymi przeciwutleniaczami, czyli: antocyjany, katechiny, kwercetyna oraz kemferol.

Opis badania.

Losowo wybranej grupie pacjentów podawano sproszkowane, czyli liofilizowane truskawki w dwóch dawkach. Pacjentów podzielono na dwie grupy. Badani przez okres sześciu miesięcy codziennie otrzymywali do zjedzenia od 30 (37 pacjentów) do 60 (38 pacjentów) gramów tych owoców. Owoce liofilizowane były wymieszane z wodą lub innym napojem. Przy dawce 30 g nie zauważono poprawy i cofaniu się choroby. Prawdopodobnie taka dawka okazała się zbyt mała, aby doszło do remisji choroby. Natomiast co innego działo się przy dawce 60 g.  U blisko 80% osób z tej grupy choroba cofnęła się. Większość zmian nowotworowych przeszła z kategorii umiarkowanych do niewielkich, albo znikła całkowicie. Zatem rozsądne może być zwiększenie spożycia owoców bogatych w antyoksydanty w profilaktyce chorób nowotworowych.

Podsumowując, omówione badanie z pewnością daje zielone światło do przeprowadzenia dalszych badań na większej grupie pacjentów. Jednakże to badanie pokazuje jak ważna w profilaktyce przeciwnowotworowej jest dieta bogata w antyoksydanty oraz fitozwiązki, które obecne są w owocach i warzywach.

 

Źródło badań:

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.