location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

7-dniowy jadłospis dla osób z chorobami autoimmunologicznymi / z zaburzeniami w funkcjonowaniu układu immunologicznego.

7-dniowy jadłospis dla osób z chorobami autoimmunologicznymi / z zaburzeniami w funkcjonowaniu układu immunologicznego.

Kochani!

Od paru dni otrzymuję zapytania na temat diety przeciwzapalnej. Postanowiłam zatem stworzyć  7-dniowy jadłospis szczególnie dla osób z chorobami autoimmunologicznymi / z zaburzeniami w funkcjonowaniu układu immunologicznego. Czym charakteryzuje się ta dieta?

  • Ogranicza mięso (białko zwierzęce zmniejszamy ze względu na prozapalny kwas arachidonowy, zwiększamy roślinne)
  • Ma niski indeks glikemiczny (normuje glikemię)
  • Ma odpowiednią ilość białka, która będzie wzmacniać odporność i chronić cię przed utratą mięśni w trakcie stanu zapalnego.
  • Ma dużą ilość fitozwiązków (polifenole, karetonoidy, kumaryny, itd.) , które mają właściwości przeciwzapalne
  • Jest bogata w witaminy, minerały, antyoksydanty, kwasy omega-3, błonnik (który obniża CRP- jest to tzw. białko ostrej fazy, wskaźnik uszkodzeń tkanek w wyniku zapalenia, infekcji, martwicy niedokrwiennej mięśni lub urazu.)
  • Jest uboga w fruktozą, która może podwyższać stężenie kwasu moczowego we krwi (ważne dla osób z dną moczanową)
  • Ma dobry wpływ na układ krążenia.

Kaloryczność jadłospisu oscyluje w granicach 1600-2000 kcal . Dla niektórych będzie to dieta redukująca masę ciała, ale w sposób rozsądny, nie powodujący niedoborów. Taka powolna redukcja kalorii może przyczynić się do spadku białka C-reaktywnego  (CRP), a co za tym idzie niektórych procesów zapalnych toczących się w organizmie.

Wszystko jest dokładnie wyliczone dla Was:)

Rozkład makroskładników:

Węglowodany: 50-55%

Białka: 15-20%

Tłuszcze: 25-30%

Błonnik: 35-45 g

Zapoznaj się z przepisami, przeanalizuj i porównaj z tym jak odżywiasz się w chorobie.

Jeżeli jadłospis się spodoba, po tygodniu uznacie, iż dobrze czujecie się na takiej diecie, która de facto jest dietą wyciszającą wiele stanów zapalnych, piszcie do mnie, postaram się częściej udostępniać takie jadłospisy.

Po więcej przepisów i informacji np. w chorobach reumatycznych zachęcamy do naszej książki, która wiele może wam wyjaśnić.  

S.O.S. dla stawów. Wsparcie żywieniowe w chorobach reumatycznych (autorstwa: Anny Piekarczyk, Katarzyny Olejniczak, konsultacja medyczna dr n.med. Maciej Lewicki), która ukazała się nakładem wydawnictwa Zdrowe Zdrowie. Książka do zakupienia w księgarniach, także online.

Dieta w pdf poniżej:

Jadłospis przeciwzapalny

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.