Kochani!
Od paru dni otrzymuję zapytania na temat diety przeciwzapalnej. Postanowiłam zatem stworzyć 7-dniowy jadłospis szczególnie dla osób z chorobami autoimmunologicznymi / z zaburzeniami w funkcjonowaniu układu immunologicznego. Czym charakteryzuje się ta dieta?
Kaloryczność jadłospisu oscyluje w granicach 1600-2000 kcal . Dla niektórych będzie to dieta redukująca masę ciała, ale w sposób rozsądny, nie powodujący niedoborów. Taka powolna redukcja kalorii może przyczynić się do spadku białka C-reaktywnego (CRP), a co za tym idzie niektórych procesów zapalnych toczących się w organizmie.
Wszystko jest dokładnie wyliczone dla Was:)
Rozkład makroskładników:
Węglowodany: 50-55%
Białka: 15-20%
Tłuszcze: 25-30%
Błonnik: 35-45 g
Zapoznaj się z przepisami, przeanalizuj i porównaj z tym jak odżywiasz się w chorobie.
Jeżeli jadłospis się spodoba, po tygodniu uznacie, iż dobrze czujecie się na takiej diecie, która de facto jest dietą wyciszającą wiele stanów zapalnych, piszcie do mnie, postaram się częściej udostępniać takie jadłospisy.
Po więcej przepisów i informacji np. w chorobach reumatycznych zachęcamy do naszej książki, która wiele może wam wyjaśnić.
S.O.S. dla stawów. Wsparcie żywieniowe w chorobach reumatycznych (autorstwa: Anny Piekarczyk, Katarzyny Olejniczak, konsultacja medyczna dr n.med. Maciej Lewicki), która ukazała się nakładem wydawnictwa Zdrowe Zdrowie. Książka do zakupienia w księgarniach, także online.
Dieta w pdf poniżej: