Studio Życia

Żywienie pod okiem dietetyka

Anna Piekarczyk

Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia

2 dni diety bezlaktozowej z ograniczoną ilością glutenu.

2 dni diety bezlaktozowej z ograniczoną ilością glutenu.

Dzień 1

I śniadanie

Omlet ze szpinakiem

  • 2 jajka
  • łyżeczka mąki gryczanej
  • garść liści szpinaku
  • 2 plasterki szynki
  • mała cebulka
  • ząbek czosnku
  • masło klarowane
  • sok z cytryny – 1 łyżka
  • sól
  • pieprz
  • 1 pomidor

Szpinak opłucz, posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż na wolnym ogniu. Dodaj szpinak, skrop sokiem z cytryny, przypraw solą, pieprzem i roztartym czosnkiem. Smaż chwilę. Białka ubij na sztywną pianę. Wymieszaj z żółtkami, dodaj mąkę. Masę jajeczną wylej na szpinak. Możesz posypać parmezanem, przykryj i smaż ok. 8 minut. Gotowy omlet posyp pokrojonymi pomidorami.

 

II śniadanie

Koktajl z mrożonych owoców

Składniki:

  • Szklanka mleka roślinnego
  • Owoce mrożone: jagody, jeżyny, żurawina
  • Pół łyżki siemienia lnianego świeżo zmielonego
  • Pół łyżeczki miodu

Wszystkie składniki zmiksować blenderem.

2 małe ciastka biszkopty.

 

Obiad

Pieczone udko z kurczaka, rosół z kaszą jaglaną

Rosół przygotować z chudego mięsa (kurczak, indyk) z dużą ilością warzyw. Do rosołu osobno ugotować kaszę jaglaną.

Surówka z marchwi i jabłka.

Udka można upiec wg upodobania, albo chwilę zapiec udko ze rosołu. Wcześniej przyprawić.

 

Podwieczorek

Deser ryżowy z wiśniami

  • 1 szklanka ryżu
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • Cukier waniliowy

Sos wiśniowy:

  • 300 g mrożonych wiśni
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 250 ml wody

Wodę z ryżem gotować przez kilka minut i dodać mleko. Przełożyć do miski i dobrze schłodzić.

Wiśnie zagotować z 200 ml wody. W pozostałej wodzie rozprowadzić łyżkę mąki ziemniaczanej i wlać do gotujących się wiśni ciągle mieszając. Ryż podawać z ciepłym sosem.

 

Kolacja

Pasta z buraczka i rzodkiewki

Składniki na pastę:

  • 2 małe buraki, ugotowane lub upieczone
  • 3 rzodkiewki pokrojone w półplasterki
  • Szczypiorek posiekany
  • pół kostki tofu
  • 2-3 łyżki oleju lnianego
  • sól, pieprz

Rzodkiewkę, szczypiorek, buraka pokrojonego w drobną kostę mieszamy dokładnie z pokrojonym tofu i olejem. Doprawiamy do smaku i serwujemy z pieczywem.

Herbata miętowa.

 

Dzień 2

I śniadanie

Kasza jaglana z jabłkami i orzechami włoskimi

  • 1 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 duże jabłka
  • ½ szkl. migdałów
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka miodu

Jabłka pokroić w kostkę. W rondlu roztopić masło, dodać jabłka i dusić. Wsypać orzechy wloskie (zmielone) i kaszę jaglaną, zalać ok. 2 szklankami wody i dusić pod przykryciem przez ok. 15 minut. W razie potrzeby dolej wody. Posypać cynamonem, kurkumą i wymieszać z łyżka miodu.

Herbata zielona.

 

II śniadanie

Surówka z marchewki i jabłka z zarodkami pszennymi oraz olejem lnianym.

 

Obiad

Zapiekany dorsz z warzywami

Dorsz zapiekany w foli z ryżem brązowym, z bukietem warzyw (brokuły, kalafior, cebula, marchewka, pietruszka, brukselka)

Kompot lub sok pomarańczowy.

 

Podwieczorek

Koktajl czekoladowo-bananowy

  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 banan
  • Płatki owsiane bezglutenowe – 1 łyżka
  • Mango, pół lub parę plasterków
  • 2 łyżeczki startej gorzkiej czekolady

Płatki zalać gorącą wodą i odstawić ok. 20 minut. Wszystkie składniki zmiksować.

 

Kolacja

Sałatka z bobem i kurczakiem

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 małe awokado
  • 2 garści twojej ulubionej sałaty (np. sałaty rzymskiej, rukoli, roszponki)
  • 300 g ugotowanego bobu (może być mrożony)
  •  1 łyżeczka kminku
  • 1 garść kiełków (rzodkiewki, buraka, rzeżuchy)
  • sól, pieprz, tymianek, kurkuma
  • oliwa

Sos

  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Składniki sosu wymieszaj.

Kurczaka umyj, natrzyj solą, pieprzem, tymiankiem. Pokrój na kawałki. Grilluj na patelni z odrobiną oliwy po 2–3 minuty z każdej strony. Bób ugotuj. Awokado obierz i pokrój w kostkę. W misce wszystkie składniki wymieszaj, dodaj sos. Posyp parmezanem.

Herbata z dzikiej róży.

 

anna

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

Doradca żywieniowy – konsultacje dietetyczne online

Doradca żywieniowy – konsultacje/dieta indywidualna z opieką dietetyka online


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Program leczenia dietetycznego w chorobach serca i układu krążenia

Program leczenia dietetycznego w chorobach serca i układu krążenia

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia z niskim indeksem glikemicznym

Dietoterapia z niskim indeksem glikemicznym

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Top lista

‘’Oponka’’ na brzuchu – lokalizacja ma znaczenie

Otyłość brzuszna (‘’typu jabłka’’) jest znacznie bardziej niebezpieczna niż tłuszcz skupiony na udach czy pośladkach. Tłuszcz, który zapewne czujesz pod skórą (jeśli to Ciebie dotyczy ten problem) znajduje się nie... czytaj więcej

Estrogeny – wróg i przyjaciel. Mają je kobiety i mają mężczyźni. Jak rozpoznać nadmiar u kobiet?

Estrogeny stanowią grupę żeńskich hormonów płciowych, wydzielanych przede wszystkim przez komórki pęcherzyków jajnikowych. Mają ogromny wpływ na kobiecość i jej fizjologię. Obecnie estrogenom przypisuje się coraz większe znaczenie... czytaj więcej

Zapiekana owsianka z jabłkami i bananem. Dzieci będą ją uwielbiać.

Przedstawiam zdrową, energetyczną propozycję na śniadanie. Trochę napiszę o często zapomnianej owsiance zanim podam przepis. Dobrze jest wiedzieć co się je :)

czytaj więcej

Dieta antyhistaminowa . Nietolerancja histaminy. I co właściwie wolno jeść?

Dzisiaj napiszę o histaminie. A to dlatego, że powoduje coraz częstsze dolegliwości u wielu osób.

Czasem można usłyszeć, że u kogoś po zjedzeniu owoców morza, ciemnej czekolady, żółtych serów, wypi... czytaj więcej

Jak odżywiać dzieci, aby były zdrowe i odporne na choroby.

Nigdy w  historii ludzkości nie było tylu chorujących młodych ludzi na stwardnienie rozsiane, toczeń rumieniowaty, reumatyzm, białaczkę, nowotwory. Lekarze, naukowcy, dietetycy biją na alarm i coraz częściej piszą o wpływie śmieciowego jedzenia na... czytaj więcej

Nadciśnienie u młodych osób. Czego warto uczyć się od starszych?

Obecnie dzieci i młodzież z krajów zachodnich padają w zatrważająco szybkim tempie ofiarami nadciśnienia tętniczego. Już nawet niewielkie nadciśnienie stwierdzone w dzieciństwie może doprowadzić do wielu poważnych chorób w przyszłości.czytaj więcej

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.