Studio Życia

Leczenie żywieniem

Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia

ePoradnia Dietetyki i Profilaktyki Chorób

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

anna

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

2 dni diety bezlaktozowej z ograniczoną ilością glutenu.

2 dni diety bezlaktozowej z ograniczoną ilością glutenu.

Dzień 1

I śniadanie

Omlet ze szpinakiem

  • 2 jajka
  • łyżeczka mąki gryczanej
  • garść liści szpinaku
  • 2 plasterki szynki
  • mała cebulka
  • ząbek czosnku
  • masło klarowane
  • sok z cytryny – 1 łyżka
  • sól
  • pieprz
  • 1 pomidor

Szpinak opłucz, posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż na wolnym ogniu. Dodaj szpinak, skrop sokiem z cytryny, przypraw solą, pieprzem i roztartym czosnkiem. Smaż chwilę. Białka ubij na sztywną pianę. Wymieszaj z żółtkami, dodaj mąkę. Masę jajeczną wylej na szpinak. Możesz posypać parmezanem, przykryj i smaż ok. 8 minut. Gotowy omlet posyp pokrojonymi pomidorami.

 

II śniadanie

Koktajl z mrożonych owoców

Składniki:

  • Szklanka mleka roślinnego
  • Owoce mrożone: jagody, jeżyny, żurawina
  • Pół łyżki siemienia lnianego świeżo zmielonego
  • Pół łyżeczki miodu

Wszystkie składniki zmiksować blenderem.

2 małe ciastka biszkopty.

 

Obiad

Pieczone udko z kurczaka, rosół z kaszą jaglaną

Rosół przygotować z chudego mięsa (kurczak, indyk) z dużą ilością warzyw. Do rosołu osobno ugotować kaszę jaglaną.

Surówka z marchwi i jabłka.

Udka można upiec wg upodobania, albo chwilę zapiec udko ze rosołu. Wcześniej przyprawić.

 

Podwieczorek

Deser ryżowy z wiśniami

  • 1 szklanka ryżu
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • Cukier waniliowy

Sos wiśniowy:

  • 300 g mrożonych wiśni
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 250 ml wody

Wodę z ryżem gotować przez kilka minut i dodać mleko. Przełożyć do miski i dobrze schłodzić.

Wiśnie zagotować z 200 ml wody. W pozostałej wodzie rozprowadzić łyżkę mąki ziemniaczanej i wlać do gotujących się wiśni ciągle mieszając. Ryż podawać z ciepłym sosem.

 

Kolacja

Pasta z buraczka i rzodkiewki

Składniki na pastę:

  • 2 małe buraki, ugotowane lub upieczone
  • 3 rzodkiewki pokrojone w półplasterki
  • Szczypiorek posiekany
  • pół kostki tofu
  • 2-3 łyżki oleju lnianego
  • sól, pieprz

Rzodkiewkę, szczypiorek, buraka pokrojonego w drobną kostę mieszamy dokładnie z pokrojonym tofu i olejem. Doprawiamy do smaku i serwujemy z pieczywem.

Herbata miętowa.

 

Dzień 2

I śniadanie

Kasza jaglana z jabłkami i orzechami włoskimi

  • 1 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 duże jabłka
  • ½ szkl. migdałów
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka miodu

Jabłka pokroić w kostkę. W rondlu roztopić masło, dodać jabłka i dusić. Wsypać orzechy wloskie (zmielone) i kaszę jaglaną, zalać ok. 2 szklankami wody i dusić pod przykryciem przez ok. 15 minut. W razie potrzeby dolej wody. Posypać cynamonem, kurkumą i wymieszać z łyżka miodu.

Herbata zielona.

 

II śniadanie

Surówka z marchewki i jabłka z zarodkami pszennymi oraz olejem lnianym.

 

Obiad

Zapiekany dorsz z warzywami

Dorsz zapiekany w foli z ryżem brązowym, z bukietem warzyw (brokuły, kalafior, cebula, marchewka, pietruszka, brukselka)

Kompot lub sok pomarańczowy.

 

Podwieczorek

Koktajl czekoladowo-bananowy

  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 banan
  • Płatki owsiane bezglutenowe – 1 łyżka
  • Mango, pół lub parę plasterków
  • 2 łyżeczki startej gorzkiej czekolady

Płatki zalać gorącą wodą i odstawić ok. 20 minut. Wszystkie składniki zmiksować.

 

Kolacja

Sałatka z bobem i kurczakiem

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 małe awokado
  • 2 garści twojej ulubionej sałaty (np. sałaty rzymskiej, rukoli, roszponki)
  • 300 g ugotowanego bobu (może być mrożony)
  •  1 łyżeczka kminku
  • 1 garść kiełków (rzodkiewki, buraka, rzeżuchy)
  • sól, pieprz, tymianek, kurkuma
  • oliwa

Sos

  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Składniki sosu wymieszaj.

Kurczaka umyj, natrzyj solą, pieprzem, tymiankiem. Pokrój na kawałki. Grilluj na patelni z odrobiną oliwy po 2–3 minuty z każdej strony. Bób ugotuj. Awokado obierz i pokrój w kostkę. W misce wszystkie składniki wymieszaj, dodaj sos. Posyp parmezanem.

Herbata z dzikiej róży.

 

Doradca żywieniowy – konsultacje dietetyczne online

Doradca żywieniowy – konsultacje dietetyczne online



Żywienie dzieci w zdrowiu i chorobie

Dietetyka Pediatryczna
ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.